Dăncilă: OUG pe legile Justiţiei a figurat, ca şi ordonanţa privind alocaţiile, pe lista suplimentară; au beneficiat de acelaşi regim

Dăncilă: OUG pe legile Justiţiei a figurat, ca şi ordonanţa privind alocaţiile, pe lista suplimentară; au beneficiat de acelaşi regim

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat marţi că ordonanţa de urgenţă care modifică legile Justiţiei a fost pe lista suplimentară a şedinţei de guvern, la fel ca şi cea care a modificat Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, beneficiind de acelaşi regim.

"Legat de ordonanţele de astăzi, am văzut multe semne de întrebare, au fost pe lista suplimentară, de aceea nu am vorbit de la început de aceste ordonanţe. (...) Şi OUG care a modificat Legea 61/1993 privind alocaţiile a fost tot pe lista suplimentară. Vi se pare că acest lucru este lipsă de transparenţă? Deci, s-a beneficiat de acelaşi regim. (...) Nu se puteau modifica alocaţiile fără a modifica Legea 61/1993. Deci, votul s-a dat în Parlament pe mărirea alocaţiilor, dar dacă nu modificam această lege, nu puteam pune în aplicare această mărire a alocaţiei. (...) Eu astăzi nu ştiam dacă această ordonanţă (pe legile Justiţiei, n.r.) apare pe lista suplimentară sau nu, pentru că nu ştiam dacă poate să ia toate avizele", a arătat prim-ministrul într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Dăncilă s-a declarat convinsă că trebuie schimbat modul de gândire conform căruia modificarea unui act normativ ar viza o anumită persoană sau un grup de persoane.

"Toate aceste lucruri le dai pentru întreaga Românie şi pentru toţi românii. Dacă dăm o alocaţie pentru copii - astăzi am modificat Legea 61/1993 pentru a mări alocaţiile - asta nu înseamnă că ne-am referit numai la copiii lui X, ai lui Y sau ai lui Z. Ne-am referit la toţi copiii din România care intră în categoriile specificate în lege şi care au făcut obiectul acestei ordonanţe de urgenţă. Deci, eu nu cred că trebuie să lipim o ordonanţă de o anumită persoană. Dacă ne uităm în ultima perioadă la televizor, vedem că sunt foarte multe persoane care s-ar putea să li se spună că beneficiază de această ordonanţă de urgenţă. Eu repet ceea ce de fiecare dată am subliniat: faptul că vreau o justiţie independentă, legile nu se dau pentru o persoană şi eu cred că politicul nu are ce căuta justiţie. Cred că drepturile cetăţenilor trebuie respectate, în faţa legii toţi suntem egali şi în acelaşi timp continuăm lupta anticorupţie. Sunt lucrurile pe care le-am subliniat de fiecare dată şi vă asigur că niciuna din cele două ordonanţe pe care le-am dat astăzi nu încalcă cele trei principii pe care le-am enumerat", a spus Dăncilă.

Ea a adăugat că ministrul Justiţiei a avut consultări pe tema ordonanţei de urgenţă, inclusiv cu cei din CSM.

"Eu am înţeles că a avut consultări pe această ordonanţă. Dar nu văd de ce atâtea semne de întrebare pe două ordonanţe care haide să vedem ce presupun ele şi cum se pliază ele pe realitatea existentă în România. Eu cred că discutăm foarte mult numai despre justiţie şi în ultima perioadă am văzut că acesta a devenit subiectul principal. Este şi dorinţa unora de a discuta numai despre justiţie, tocmai pentru a trece în derizoriu alte lucruri importante pe care le aşteaptă România şi românii de la noi", a spus şefa Guvernului.

Premierul a adăugat că îl va informa pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre OUG care modifică legile Justiţiei.

"Voi avea o discuţie cu domnul prim-vicepreşedinte la Madrid despre această ordonanţă de urgenţă şi îi voi explica pe larg despre motivele şi ce presupune această ordonanţă de urgenţă", a menţionat ea.

Guvernul a adoptat marţi o ordonanţă de urgenţă care modifică legile Justiţiei şi care se referă, printre altele, la delegările în funcţii de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public, a anunţat ministrul Tudorel Toader.

Potrivit ministrului, Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi a procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi al procurorilor, a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii 317/2004 referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA