Daraban (CCIR): Prioritar pentru România este păstrarea excedentului balanţei comerciale înregistrat cu Marea Britanie

Daraban (CCIR): Prioritar pentru România este păstrarea excedentului balanţei comerciale înregistrat cu Marea Britanie

Păstrarea excedentului balanţei comerciale înregistrat în relaţia cu Marea Britanie este prioritar pentru România care, la sfârşitul lui 2019, avea o valoare de 926,4 milioane de euro, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

Potrivit unui comunicat al CCIR, remis joi AGERPRES, Mihai Daraban a primit miercuri vizita ministrului Departamentului Comerţului Internaţional din Guvernul Marii Britanii, Greg Hands.

"Prioritar pentru România este păstrarea excedentului balanţei comerciale înregistrat în relaţia cu Marea Britanie care, la sfârşitul lui 2019, avea o valoare de 926,4 milioane de euro. La fel de importantă pentru economia românească este şi menţinerea, măcar la acelaşi nivel, a valorii investiţiilor directe pe care Regatul Unit le-a făcut în România, şi anume de 2,85 miliarde de euro, atât cât se înregistra la sfârşitul aceluiaşi an. Dincolo de toate schimbările care se vor efectua la nivel instituţional, menţinerea pe piaţa britanică va fi un examen dificil pentru mediul de afaceri românesc. Sunt convins că dacă CCIR ar putea avea propriile reprezentanţe economice în toate statele în care există un interes strategic pentru creşterea volumului comercial bilateral, exportul românesc va putea fi promovat în mod realist şi în interesul direct al antreprenorilor români", a declarat preşedintele CCIR, la întâlnirea cu Greg Hands.

Întâlnirea, organizată la solicitarea părţii britanice şi prima pe agenda ministrului Greg Hands, a avut ca scop analiza stadiului cooperării economice dintre cele două state, în perspectiva demersului Marii Britanii de a încheia acorduri comerciale cu fiecare stat membru al Uniunii Europene, odată cu ieşirea din spaţiul comunitar.

"Solicitarea Guvernului Marii Britanii de a avea o întrevedere cu conducerea CCIR certifică pe de o parte faptul că suntem cea mai reprezentativă organizaţie în ceea ce priveşte promovarea intereselor mediului de afaceri din România, iar pe de altă parte este un răspuns direct al eforturilor depuse de CCIR în informarea corectă şi rapidă a oamenilor de afaceri cu privire la BREXIT, campanie începută încă din 2016, imediat după aflarea rezultatului referendumului asupra menţinerii Regatului Unit în UE. De altfel, CCIR este singura entitate neguvernamentală aleasă să facă parte din comitetul interministerial de coordonare şi de pregătire a mediului de afaceri pentru Brexit", a susţinut preşedintele CCIR.

Totodată, acesta a făcut referire la oportunităţile de dezvoltare a schimburilor comerciale dintre cele două state.

"Un segment cu un mare potenţial de dezvoltare este cel al transporturilor maritime, domeniu în care Marea Britanie excelează. Portul Constanţa oferă pe de o parte facilităţi în plus faţă de alte porturi din Europa, iar pe de altă parte beneficiază de legătura directă cu fluviul Dunărea, ceea ce înseamnă o dezvoltare a schimburilor comerciale şi cu ţările riverane", a precizat Mihai Daraban.

La rândul său, Greg Hands a afirmat că Marea Britanie vede în România "un partener comercial strategic", scopul comun fiind acela de "a duce valoarea schimburilor comerciale bilaterale la un alt nivel."

"Marea Britanie vede în România un partener comercial strategic, scopul comun este de a duce valoarea schimburilor comerciale bilaterale la un alt nivel. Din punct de vedere al serviciilor, Marea Britanie are o mare experienţă în cele juridice, financiare, maritime şi de logistică. Ne dorim, totodată, o intensificare a importului direct de produse agricole şi alimentare din România, un segment cu un mare potenţial de dezvoltare. În momentul de faţă, valoarea anuală a schimburilor comerciale dintre România şi Marea Britanie este undeva la 5 miliarde de lire sterline, o sumă importantă, dar pe care ne propunem s-o depăşim în viitor", a declarat Hands. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia