De ce dieta pe bază de plante poate fi otravă pentru inimă. Alimentele care ne pun viața în pericol

De ce dieta pe bază de plante poate fi otravă pentru inimă. Alimentele care ne pun viața în pericol

Consumul unei diete pe bază de plante nu garantează întotdeauna sănătatea. Un studiu recent, publicat în The Lancet Regional Health — Europe, dezvăluie efectele nocive ale alimentelor ultraprocesate pe bază de plante.

Dieta pe bază de plante ultraprocesate dăunează inimii

Alimente bune pentru inimă Sursă Shutterstock

În timp ce mulți consideră dietele pe bază de plante ca fiind panaceul sănătății, cercetătorii au urmărit obiceiurile alimentare ale peste 118.000 de persoane din Anglia, Scoția și Țara Galilor, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, și au descoperit rezultate surprinzătoare.

Noul studiu arată că alimentele ultraprocesate (UPF) pe bază de plante pot crește riscul de probleme cardiovasculare.

Alegerea alimentelor neprocesate și naturale este esențială pentru o dietă pe bază de plante sănătoasă , dar nu toate alimentele fără carne sunt bune pentru sănătate.

Studiul și descoperirile cheie

Studiul a menționat că: „Dietele alimentare bazate pe vegetale, caracterizate prin consum redus sau omiterea completă a ouălor, produselor lactate, peștelui și cărnii, au fost asociate cu un risc redus de apariție a mai multor boli cronice, precum și cu o reducere semnificativă a impactului asupra mediului”.

Cu toate acestea, Peter Scarborough, profesor la Universitatea Oxford, a remarcat: „Această lucrare se adaugă literaturii în creștere care arată că consumul de UPF este asociat cu sănătatea precară. În introducere și discuții, autorii sugerează că descoperirile din acest studiu arată că alternativele la carne pe bază de plante sunt dăunătoare pentru sănătate”.

Absența ingredientelor de origine animală nu conferă automat un halou de sănătate , după cum subliniază și dr. Jagadish Hiremath , medic cardiolog de terapie intensivă: „Aceștia nu sunt simpli burgeri vegetali de casă. Acestea sunt ingrediente vegetale care au fost complet transformate în fabrici, adesea cu o listă lungă de aditivi pe care nu i-ai putea găsi în propria bucătărie. Aceste alimente sunt adesea pline de conservanți, arome și coloranți artificiali care pot afecta negativ sănătatea inimii ”.

Medicul a făcut referire la toate substanțele care modifică inclusiv textura alimentelor, menționând că printre alimentele pe bază de plante care conțin frecvent astfel de ingrediente se numără burgerii vegetali, cârnații, nugget-urile, pâinea ambalată, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, chipsurile și băuturile extrem de zaharoase.

De ce sunt alimentele ultraprocesate periculoase?

Dr. Hiremath a identificat patru motive principale pentru care aceste alimente sunt riscante:

1. Zahăr în exces. Chiar și alimentele care nu sunt dulci pot conține zahăr adăugat, contribuind la obezitate și diabet.

2. Carbohidrați rafinați. Aceștia cresc glicemia și pot duce la rezistența la insulină.

3. Aditivi misterioși. Emulgatorii și conservanții pot provoca inflamații și stres oxidativ.

4. Grăsimi nesănătoase ascunse. Unele produse pe bază de plante pot conține grăsimi trans sau saturate care cresc colesterolul „rău”.

Impactul asupra colesterolului și hipertensiunii arteriale

Consumul de alimente ultraprocesate pe bază de plante poate duce la creșterea colesterolului și a tensiunii arteriale. Aditivii și conservanții pot provoca inflamații, afectând arterele și crescând tensiunea arterială. Conținutul ridicat de zahăr și carbohidrați rafinați poate perturba utilizarea insulinei, ducând la probleme de colesterol.

Cum să alegi alimentele pe bază de plante

Pentru a face alegeri mai sănătoase , a avea un stil de viață sănătos, trebuie să fii atent la următoarele lucruri de pe etichetele produselor alimentare:

• Listă scurtă de ingrediente. Cu cât sunt mai puține ingrediente și mai recunoscute, cu atât mai bine.

• Valoarea nutrițională. Alimente bogate în fibre, vitamine și minerale, dar sărace în zahăr adăugat și grăsimi nesănătoase.

• Mai puțină procesare. Optează pentru produse proaspete sau congelate, cereale integrale, nuci și semințe.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Prinde contur scenariul „20-80”?

3 Maria Tebieș, ispita medic rezident de la „Insula iubirii”, a apărut într-un film porno. Scene fierbinți, alături de Eva Kent

4 În Bucureștiul interbelic, un abonament lunar la bordel costa cât două kilograme de carne

5 Ce se întâmplă când Rusia construiește o biserică în Suedia...