De ce este avantajos să profiți de liberalizarea pieței la electricitate și gaze naturale?

De ce este avantajos să profiți de liberalizarea pieței la electricitate și gaze naturale?

Când a devenit posibilă portarea numerelor de telefon între rețele de telefonie fixă și respectiv mobilă, o mulțime de utilizatori au început să profite de acest avantaj. În continuare, lunar există numeroase portări de numere de telefon de la o rețea la alta, în special în privința telefoniei mobile. Și asta pentru că este firesc să poți alege simplu, oricând, operatorul nu care colaborezi. Pe piața de telefonie, această facilitate a portării numerelor de telefon a determinat intensificarea concurenței și implicit reducere de prețuri / creșteri ale beneficiilor incluse în abonamente și opțiuni.

Mai nou, o situație similară se constată în sectorul de energie. Consumatorii români pot alege foarte simplu ce ofertă și ce furnizor preferă pentru serviciile de furnizare gaze naturale și curent electric. Se poate alege colaborarea cu doi furnizori (așa cum era înainte, când existau monopoluri impuse de stat pe criterii geografice) sau chiar cu un singur furnizor (oricare dintre cei autorizați de ANRE) care să emită facturi atât pentru gaze naturale, cât și pentru curent electric. Este avantajos să colaborezi cu mai puțini furnizori, deci să ai toate serviciile administrate împreună. La fel cum se pot contracta acum pachete de cablu TV - internet - telefonie, tot așa se pot alege servicii la pachet pentru curent electric și gaze naturale.

Interesant este că în cazul schimbării furnizorului de gaze naturale sau a celui de curent electric, nu este nevoie de intervenții la instalație, nu se face nicio schimbare la nivel tehnic! Dacă atunci când se portează un număr de telefon mobil este schimbată cartela SIM, iată că la portarea unui abonament de gaze naturale sau / și curent electric, nici măcar un astfel de gest nu este necesar de făcut! Este doar o schimbare prin prisma actelor semnate. De aceea, se poate face 100% de la distanță, online, prin semnarea contractului cu noul furnizor. Mai departe, acesta va notifica în numele tău atât administratorul de rețea, cât și vechiul furnizor. Nu există taxe, penalități, costuri speciale. 

Existența unei piețe libere la electricitate și gaze naturale a influențat deja puternic piața. Toți operatorii sunt acum mai interesați să conceapă oferte cât mai atractive pentru consumatori. Totuși, este firesc ca pe o astfel de piață cei mai mari operatori tradiționali, cu vechime în domeniu, să se bazeze mai mult pe portofoliul actual, pe clienții care se tem de schimbare și acceptă chiar și un nivel mai mare al prețurilor față de alte variante. Totuși, lună de lună există multe migrări, multe persoane care folosesc mecanismul ANRE comparator preturi și descoperă cele mai bune oferte de pe piață. 

Astfel, profită de liberalizarea pieței la electricitate și gaze naturale și ajung să facă economii consistente. Poate la nivelul unui consum redus de curent electric / gaze naturale, într-o singură lună nu se observă o diferență foarte mare pe factură, însă la nivel de an există diferențe puternice între furnizori. Ofertele sunt publice, transparente, nu există capcane în ceea ce privește tarifele acceptate. Atenție doar la extra beneficii de moment sau la alte mecanisme promoționale, cadouri ori servicii la pachet, unde trebuie analizat de asemenea costul efectiv al energiei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...