De ce se teme, de fapt, Gabriela Firea

De ce se teme, de fapt, Gabriela Firea

Dna Firea iar inchide scolile din Bucuresti. E deja o banalitate. In curand va fi stire cand le tine deschise. Zice ca vine nu stiu ce ninsoare vineri. Dar eu nu cred ca primarita cu blanita se teme de urgia vremii. Pentru ca vremea sa justifice inchiderea scolilor si a gradinitelor ar fi nevoie de fenomene meteo cu totul si cu totul exceptionale, asa cum eu nu-mi amintesc sa fi avut de ani de zile in Bucuresti, scrie Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .

In rest, ninge? Viscoleste? E normal. Se intampla in fiecare iarna. E ger? Nu suntem tara tropicala.

Eu cred ca dna Firea se teme cumplit de altceva. De propria ei incompetenta si de halul in care a ajuns Bucurestiul, o autentica bomba cu ceas.

Este evident ca actuala administratie PSD, de la primaria generala la cele de sector, este absolut incapabila sa faca fata unor evenimente meteo de intensitate medie. Trec ore intregi dupa incetarea viscolului pana cand strazile principale sa fie curatate, iar stradutele laterale raman sub nameti sau inghetate pana cand se indura de ele razele soarelui.

Statiile RATB sunt pline de gheata si zapada. Trotuarele sunt autentice capcane. Da, ele trebuie curatate de locatari, dar cate amenzi au aplicat primariile pentru neindeplinirea acestei obligatii?

Daca dna Firea ar fi sincer apasata de grija copiilor, cel mai simplu si normal ar fi sa le dea parintilor dreptul sa aleaga ce e mai bine pentru ei. E suficient sa anunti ca in ziua respectiva la scoala nu se vor pune absente, astfel incat cine nu poate ajunge sa nu aiba de suferit. Si atunci fiecare parinte stie ce are de facut fara il oblige dna Firea la nimic.

Cei mai multi dintre copiii mici au distante scurte de parcurs pana la scoala. Unii nu trebuie decat sa iasa din bloc pentru a intra in scoala sau gradinita. Pentru ei este cu mult mai sigur sa strabata acea distanta scurta pentru a ramane apoi in scoala supravegheati, decat sa stea singuri acasa unde cine stie ce nebunii sa le treaca prin cap.

Sau o fi mai bine sa fie tarati dupa parinti la serviciu unde sa ii incurce pe adulti, sa se plictiseasca, sa stea cu ochii in ecranul unui telefon pana obosesc?

Pentru unii copii, grija dnei Firea se poate dovedi extrem de periculoasa. Si nu toti parintii au la dispozitie bunici sau alte rude, nu toti parintii pot lipsi de la serviciu, nu toti parintii isi pot permite bone.

La prima vedere, pare ca dna Firea ii trateaza pe parinti ca pe niste idioti, incapabili sa ia cea mai buna decizie pentru copiii lor. Nu cred.

Eu cred ca dimpotriva, dna Firea mizeaza pe responsabilitatea parintilor pe care sa ii tina in case cu copiii. Cu cat mai putini pe strada, cu atat ma lejer traficul. Ca oamenii pierd la salariu, ca firmele se lipsesc de angajati si lucreaza mai greu, astea nu sunt problemele dnei Firea. Important e sa nu se vada cat e de incompetenta si pentru asta se foloseste de copii.

Stie probabil bine ca daca in conditii de ninsoare traficul e la nivelul normal al unei zile de lucru, la capacitatea de reactie a minunatei sale primarii, va fi un dezastru.

Simplu si cinic. Dar pe pielea cui?

Intr-una dintre cele mai blande ierni pe care le-au trait bucurestenii in ultimii ani, elevii au pierdut mai multe zile de scoala decat in cele mai grele ierni. Profesorii sunt disperati pentru ca nu reusesc sa-si termine materia, ceea ce pentru anii terminali se poate dovedi grav.

Spune dna Firea ca nu toti copiii se duc la scoala in masinile incalzite ale parintilor. Daca transportul in comun ar fi de calitate si acoperitor pentru toate zonele, sunt sigura ca multi adulti si copii l-ar prefera. Dar daca nu ai cu ce sa pleci, pentru ca pur si simplu nu ai o legatura decenta cu orasul, pleci cu masina.

Daca toate scolile ar oferi un nivel bun de educatie, daca ar avea after school si daca nu le-ar pica tavanele in cap copiilor, sunt convinsa ca parintii nu ar mai alege sa ii plimbe prin oras si i-ar da cu placere la scoala cea mai apropiata de casa.

Si cum nu toti copiii calatoresc cu masini incalzite, nu toti copiii isi permit meditatii si depind de ceea ce se face la scoala. Iar anul acesta dna Firea a masacrat materia intr-un hal aproape imposibil de recuperat mai ales la materiile principale, care au cea mai incarcata programa si au pierdut cele mai multe ore.

Mie mi se pare ca dincolo de aerul ipocrit matern, dna Firea arata un dispret total pentru scoala, pentru educatie. Important pentru ea este calculul oportunist intre doua pericole de imagine.

Elevii se bucura si ei sunt votantii de maine. Parinti o bombane, dar mai putin decat daca ar ramane blocati printre nametii pe care primaria nu e in stare sa-i gestioneze.

In plus, dna Firea stie bine cate alte capcane ascunde Bucurestiul mai ales la vreme de vant. Stie cam cati copaci stau sa cada la un vant mai puternic. Stie cam cate panouri se pot prabusi oricand, cate acoperisuri atarna de un fir de par, ca fostei fabrici de bere Rahova, inclusiv pe institutii publice.

Din timp in timp da vina pe altii cu un aer ofuscat de politician exasperat din opozitie, dar de facut nu face absolut nimic in afara de targuri si festivaluri. Apropos, oare si anul acesta de Pasti va spanzura deasupra bulevardelor ororile acelea de tabla? Sau ne vom limita la micul cel mai mare?

Mai aud ziceri de tipul: decat sa se intample vreo nenorocire, mai bine sa stea acasa. Nenorocirea s-a intamplat deja si se numeste Firea, sursa restului nenorocirilor abatute asupra Bucurestiului. 
 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale