De citit!

De citit!

Rusii au si dreptate cand tipa ca NATO – si in special americanii – ii cam strange de gat in ultima vreme, pentru ca lucrurile au degenerat si asta nu-i bine pentru industria rusa de armament si nici pentru fortele armate ruse.

Sanctiunile economice pe care Washingtonul le flutura in fata oricui se uita dupa armament rusesc (dublate de cele generale, UE+NATO in privinta Crimeii) devin apasatoare pentru Moscova si lovesc exact acolo unde doare mai tare: dezvoltarea de noi arme, exportul acestora si profitul companiilor rusesti implicate.

Aici Rusia are o problema, similara pana la urma si unor tari membre NATO: fara export, doar cu greu isi poate tine pe picioare industria militara si fara parteneri cu greu poate merge mai departe in finantarea de programe pentru dezvoltarea de noi sisteme de arme.

Ultima galusca a fost cand trei natiuni au refuzat sa mai cumpere aparate Suhoi Su-35S , desi in cazul Egiptului exista se pare chiar si o prima pre-comanda.

Astfel Egiptul, Indonezia si Algeria refuza sa mai cumpere Su 35S de frica sanctiunilor americane. Americanii ameninta cu masuri aspre in zona industriei petroliere, industriei de aparare sau a bunurilor industriale care pot fi folosite atat in industria civila cat si in cea militara.

In plus, varianta de export a Suhoi Su 35S are si componente importate de rusi din Occident (UE, SUA sau Israel) si cum, aflati sub sanctiuni, nu mai au acces la aceste componete, nici aeronavele nu pot fi livrate.

Este de notorietate cazul avioanelor MiG 29K destinate Indiei care au ajuns la client fara anumite componente care mai tarziu a fost cumparate de Marina Indiana, sau cum (tot in cazul Indiei) rusii au livrat nave de lupte nou-noute dar fara turbine, care pana la urma au fost achizitionate de indieni separat din Ucraina.

Astfel ca sanctiunile economice impuse Rusiei si celor care cumpara armament de la Moscova dau rezultate si nu sunt joaca de copii.

Revenind la Su 35S, Rusia a pierdut trei contracte majore (gata de semnare) pentru exportul acestui aparat multirol, Indonezia fiind ultima tara care a anuntat ca renunta la Su 35S. Evident ca necazul unuia este bucuria francezilor care din favoriti, cu Rafale, in tara asiatica, s-au transformat in invingatori, un acord intre cele doua tari pentru achizitia a 42 de aparate fiind convenit.

Egiptul a stopat contractul pentru 30 de Su 35S pana cand Rusia rezolva problema componentelor vestice desi 12 aparate ar putea fi livrate dar sunt parcate – in asteptare – pe aeroprtul uzinei Gagarin, acolo unde au fost fabricate.

In cazul algerienilor, lucrurile sunt mai nuantate (se vede treaba ca acestia au invatat ce inseamna sa fi un gentilom perfect de la francezi) si nu au refuzat in mod direct achizitia ci au spus doar ca deocamdata prefera sa-si indrepte fondurile spre modernizarea flotei de Suhoi Su 30SM pe care o au deja in exploatare.

Ramasi pe marginea drumului, rusii au gasit totusi un potential client caruia sa nu-i fie teama de sanctiunile americane: Iranul. Daca lucrurile se vor concretiza – si Teheranul va cumpara Su 35S de la rusi – va fi afacerea perfecta, o tranzactie intre “sanctionati” si aici americanii chiar n-au ce sa faca. Sa-i mai sanctioneze odata?!

Necazul cu Iranul rezida insa in pozitia economica relativ precara a persanilor, acestia nu beneficiaza de un munte de dolari/euro pe care sa-I transfere Moscovei. Iranul este o tara relativ saraca, cu o populatie mare, armata mare si care este sub diverse tipuri de sanctiuni inca de la instaurarea Republicii Islamice asa ca mari sume de bani de cheltuit pe Suhoi 35S n-ar avea.

Cu toate acestea sperantele sunt la cote inalte, atat de mari inca ar putea valora spre 10 miliarde de dolari, intinsi pe 20 de ani (adica mare afacere nu este) si se discuta despre S 400, ceva sateliti si aparatele multirol Su 35S pe care egiptenii nu vor sa le mai cumpere.

Este mai mult decat nimic, sunt ceva banuti dar cu totul insuficient pentru industria rusa.

Colac peste pupaza si altii traforeaza cu voincie la suprematia rusilor pe anumite piete traditionale de armament. Francezii sunt in acest moment cei mai periculosi. Lasati cu ochii in soarele Pacificului de sud-vest de americani si australieni, urmasii “Regelui Soare” se “razbuna” pe rusi si fac tot ce le sta in putinta sa le fure clientul principal: India.

Francezii s-au dus la indieni cu multe proiecte in buzunar si cam toate au darul sa-i supere pe rusi rau de tot. Rafale in loc de MiG 21, dar cu bataia si impotriva Suhoi Su 30MKI (nu imediat dar pe viitor), Rafale M pentru portavioane in locul MiG 29K, submarine nucleare franceze in locul celor rusesti inchiriate, motoare de aeronave (elicoptere si aparate de antrenament), poate chiar tancuri, plus multe altele.

Majoritatea acestor afaceri lovesc direct in interesele economice rusesti.

In Egipt, Rafale merge bine, Gowind se vinde si ea, rachete de croaziera, rachete aer-aer etc. In Indonezia tot francezii au castigat.

China nu prea mai vrea sa arunce cu dolarii spre Moscova si trage tare sa-si dezolte singura (cum poate si cum are noroc) avioane, motoare, submarine, radare etc.

Iar alti mari clienti nu prea se vad la poarta rusilor cu desaga doldora de valuta.

Ne mai aducem aminte, aici divagam putin, cum in urma cu doar cativa ani China, Rusia, Brazilia si alte cateva natiuni lansau ideea ca titeiul si alte materii prime importante sa nu mai fie tranzactionate in dolari ci in yauni, ruble etc.

Am ras atunci de aceasta idee, rad si acum de rezultatele ei, doar ca intre timp euro a urcat in preferintele comerciale ale altor natiuni. Dolarul insa se simte bine alaturi de euro si nici nu da semne ca s-ar speria prea tare de yuan, rubla, lira turceasca (am uitat ca erau si prezenti printre tarile B.R.I.C.) sau alte modene sud-americane.

PS Conform cu ce anuntau americanii sambata, astazi, miercuri, ar fi sa inceapa razboiul in Ucraina. Asteptam si noi cu sufletul la gura sa cada primele bombe peste Kiev, sau macar pe undeva prin Ucraina. Sau totul este doar circ mediatic?! SURSA: rumaniamilitary.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro