De citit cu mare atenție!/„Spionii medicali ai Americii”/Care este rolul unității secrete NCMI

De citit cu mare atenție!/„Spionii medicali ai Americii”/Care este rolul unității secrete NCMI

O unitate mai puțin cunoscută din cadrul Defense Intelligence Agency din Statele Unite joacă un rol crucial în eforturile comunității de spionaj americane împotriva actualei pandemii de coronavirus. National Center for Medical Intelligence (NCMI) reprezintă agenția-cheie a comunității de informații în ceea ce privește focarele de boală de pe glob. Rolul esențial al celor din NCMI a fost dezvăluit recent, după ce s-a aflat că analiștii agenției au avertizat administrația de la Washington încă din luna noiembrie a anului trecut despre posibilitatea producerii unei crize globale, descrisă de ei ca putând fi „un eveniment cataclismic.” Nu este de mirare că cei din NCMI sunt considerați a fi „spionii medicali ai Americii.”

Informația pe scurt

  • Un raport al National Center for Medical Intelligence a avertizat încă din noiembrie 2019 de riscul producerii unei pandemii de coronavirus
  • Documentul a ajuns la factorii de decizie din SUA, inclusiv la Casa Albă
  • Eșecul de a ține cont de analiza NCMI despre coronavirus este considerat o greșeală majoră
  • Rolul NCMI a devenit tot mai important în actuala criză
  • Agenția monitorizează toate informațiile despre coronavirus de pe glob

Potrivit relatatărilor  postului de televiziune ABC , oficiali americani din domeniul informațiilor au avertizat în noiembrie 2019 că o contagiune a afectat regiunea Wuhan din China, schimbând modelele de viață și de afaceri și amenințând sănătatea populației.

Îngrijorările comunității de spionaj din Statele Unite în legătură cu ceea ce urma să devină pandemia de coronavirus au fost prezentate într-un raport al NCMI, potrivit declarațiilor făcute de doi oficiali familiari cu conținutul documentului.

Raportul a fost rezultatul analizei interceptărilor unor date transmise prin cablu și al computerelor,  precum și al imaginilor din satelit. Informațiile au provocat temeri printre analiștii din NCMI și de la Pentagon, deoarece un focar de infecții scăpat de sub control ar reprezenta o amenințare serioasă pentru forțele americane din Asia – forțe care depind de activitatea NCMI.

„Analiștii au concluzionat că ar putea fi un eveniment de proporții cataclismice,” a spus una dintre surse despre raportul NCMI. Informațiile au fost apoi prezentate „de mai multe ori” oficialilor din Defense Intelligence Agency (DIA), șefilor de Stat Major din Pentagon și Casei Albe. Începând din noiembrie și până în decembrie trecut, informații detailate din raport au fost prezentate făcătorilor de decizie politică și decidenților din guvernul federal, precum și celor din National Security Council (NSC) de la Casa Albă. În final, informații multiple au fost incluse și într-o așa-numită President’s Daily Brief (PDB), un raport al chestiunilor de securitate prezentată zilnic președintelui Statelor Unite, la începutul lunii ianuarie.

Ziariștii scriu că raportul NCMI a fost făcut disponibil pe scară largă persoanelor autorizate să acceseze alertele comunității de informații. În urma difuzării raportului, alte buletine ale comunității de informații au început să circule prin canale guvernamentale confidențiale în jurul Zilei Recunoștinței (28 noiembrie 2019). Potrivit surselor citate de ABC, aceste analize au susținut că conducerea politică a Chinei știa că epidemia a scăpat de sub control. În același timp, regimul de la Beijing a ținut ascunse informații cruciale și nu le-a prezentat guvernelor și agențiilor de sănătate publică străine.

Întrebat despre avertismentul lansat de NCMI în noiembrie, secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat recent: „Nu-mi amintesc. Dar avem multe persoane care urmăresc îndeaproape acest lucru. Avem cel mai important institut de cercetare a bolilor infecțioase în America, în cadrul armatei Statelor Unite. Deci, oamenii noștri care lucrează aceste probleme urmăresc în mod direct acest lucru tot timpul.”

Pentagonul, NSC și DNI au refuzat să comenteze informațiile dezvăluite de ABC.

„Dacă este adevărat că agențiile de spionaj din America au fost prinse pe picior greșit, acest lucru ar fi un eșec de informații masiv, de felul celui petrecut la 11 septembrie 2001. Dar nu a fost. Ei au avut la dispoziție informațiile,” a declarat un oficial din domeniul informațiilor pentru ABC News.

NBC News a relatat anterior că comunitatea de informații a avertizat de ani buni despre riscurile unei pandemii în stil COVID-19 în evaluările anuale ale amenințărilor la adresa securității, prezentate în fața Congresului.

Cea mai recentă evaluare a amenințărilor la nivel mondial, publicată în ianuarie 2019 de către biroul DNI, a inclus un pasaj despre sănătatea globală în care se preciza: „Apreciem că Statele Unite și lumea vor rămâne vulnerabile la următoarea epidemie de gripă sau un focar pe scară largă a unei boli contagioase care ar putea duce la rate uriașe de deces și dizabilitate, la afectarea gravă a economiei mondiale, să solicite la maximum resursele internaționale și să crească solicitările adresate Statelor Unite privind acordarea de ajutor.”

„Spionii medicali”

Dar ce este National Center for Medical Intelligence și de ce rolul său a devenit atât de important în actuala criză? NCMI este o componentă a Defense Intelligence Agency a Pentagonului, având cartierul general la Fort Detrick, în statul Maryland, într-o clădire fără geamuri, aflată în spatele unor bariere și garduri de protecție. Misiunea NCMI este să monitorizeze, să urmărească și să evalueze o gamă completă de evenimente din domeniul sănătății la nivel mondial care ar putea afecta negativ sănătatea militarilor și populației civile din Statele Unite.

De altfel, responsabilitățile de bază ale agențiilor din DIA constau în a se asigura că forțele militare americane au informațiile de care au nevoie pentru a-și îndeplini misiunile – atât pe plan ofensiv, cât și defensiv. Aceasta în condițiile în care una dintre prioritățile majore ale Pentagonului este să mențină membrii serviciilor americani sănătoși atunci când sunt desfășurați peste hotare.

NCMI este organizată într-o divizie de sprijin și două divizii independente – The Epidemiology and Environmental Health Division (compusă din Environmental Health și Epidemiology) și The Medical Capabilities Division (care include două echipe: Life Sciences and Biotechnology și Medical Capabilities).

Așa cum relata  NBC News , în timp ce CIA are, de asemenea, o unitate de informații medicale, NCMI este unitatea crucială pentru informații și analize clasificate legate de focarul de coronavirus și evoluția pandemiei. Un oficial din domeniul apărării a declarat, de altfel, că aceasta este una dintre cele mai importante misiuni din istoria NCMI, până nu demult, o unitate mai puțin cunoscută din cadrul comunității de spionaj din Statele Unite.

Foști oficiali și experți externi au declarat că NCMI face apel la toate sursele de informații – de la interceptările de comunicații la imagini prin satelit până la raportări provenite de la surse de pe teren – ca să caute răspunsuri la chestiuni care scapă autorităților de sănătate publică, inclusiv dacă guvernele străine mint în legătură cu natura și răspândirea unei boli în țările lor. De asemenea, analiștii National Center for Medical Intelligence studiază și sursele publice, cum ar fi canalele de media socială.

„Valoarea pe care o aduce NCMI este aceea că are acces la fluxurile de informații pe care nu le are Organizația Mondială a Sănătății, nici Centrul pentru Controlul Bolilor – CDC sau altcineva,” a declarat Denis Kaufman, un fost ofițer din cadrul NCMI. Acesta a afirmat că NCMI are o echipă multidisciplinară de virologi, epidemiologi, toxicologi, doctori, medici veterinari și alți specialiști din serviciile militare cu experiență medicală operațională îndelungată.

În mod normal, clientul principal al NCMI este armata americană, care folosește informațiile pentru a monitoriza potențialele amenințări de sănătate pentru forțele sale din străinătate. Dar, în mijlocul unei pandemii, analiza NCMI este cu certitudine un element-cheie în prezentările PDB făcute zilnic liderului de la Casa Albă.

Referindu-se la rolul unității secrete, Anthony Rizzo, un fost director NCMI, a  declarat în 2012 : „Sarcina noastră a fost să prezicem care ar fi o amenințare pentru Statele Unite. Motivul care mă face mândru este că am făcut parte din efortul de protejare a acestei țări de amenințări, despre care oamenii nu vor ști niciodată că a trebuit să le confruntăm.”

Așa cum a precizat Rizzo, NCMI este o organizație de informații, nu o organizație de sănătate publică, fiind sursa principală de informații medicale pentru guvernul federal. Între altele, NCMI colaborează îndeaproape cu National Geospatial Intelligence Agency, Departmentul Agriculturii sau cu National Security Agency (NSA), agenția de spionaj digital.

De altfel, un document clasificat sustras de Edward Snowden și publicat de The Intercept în 2016 arată că NCMI a colaborat cu NSA pentru a aduna așa-numitul „medical SIGINT,” sau informații medicale secrete, obținute cu ajutorul interceptărilor de mesaje și al spargerii unor sisteme informaționale. Subiectele de interes includeau „SARS în China, holeră în Liberia și dizenterie, poliomielită și holeră în Irak,” potrivit documentului intern clasificat dezvăluit de Snowden.

NSA și partenerii săi au cercetat „efectul epidemiei asupra aparatului de securitate de stat,” acoperirea mediatică a bolii, impactul politic și economic al răspândirii acesteia și impactul SARS asupra pregătirii militare a Armatei de Eliberare a Poporului din China (În aprilie 2009, cu două luni înainte ca Organizația Mondială a Sănătății și Centrele de Sănătate pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA să declare oficial focarul global de gripă H1N1 o pandemie, NCMI a publicat un raport pentru factorii de decizie din SUA care a prezis că H1N1 va fi o pandemie).

Potrivit informațiilor, NCMI – care a tras un semnal de alarmă încă din toamna trecută despre riscul ca focarul de infecție din China să se transforme în pandemie –  nu monitorizează în prezent doar evoluția bolii în țara asiatică și încercările guvernului comunist de a ascunde dimensiunile reale ale problemei. În acest moment, este foarte probabil că analiștii unității strâng toate informațiile legate de coronavirus, de la sistemul medical din Italia, până la eventuale semne ale apariției virusului în taberele de refugiați sirieni.

Citește  aici mai multe informații despre NCMI .


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...