De citit/Este posibilă o lovitură de palat în Rusia?

De citit/Este posibilă o lovitură de palat în Rusia?

Războiul din Ucraina a fost pregătit de Vladimir Putin în mare secret pentru a evita orice scurgere, spune Aleksander Gabuev, membru la Carnegie Endowment for International Peace.

„Mișcarea dezastruoasă a Kremlinului de invazie are rădăcini în deficiențe uriașe de expertiză cu privire la Ucraina”, a spus Gabuev, care a adăugat că oficialii apropiați lui Putin care au contribuit la planificarea invaziei au crezut sincer că mulți ucraineni îi vor primi pe soldații ruși și că liderii ucraineni vor opune o rezistență mică.

„Doar un grup foarte mic de generali au fost informați despre război și nu au pus întrebări dificile care ar fi putut ajuta să se pregătească pentru orice alt scenariu decât o victorie rapidă a Rusiei.

„Toată planificarea războiului a fost redusă la o operațiune clandestină dezvoltată de doar o mână de oameni în uniformă – și președintele însuși”, a spus Gabuev, citat de The Guardian.

Declarațiile soldaților ruși capturați, precum și conversațiile audio interceptate au indicat că o mare parte a armatei nu a fost informată despre invazie până în ultimul moment.

După ce Vladimir Putin a devenit președintele Rusiei, în anul 2000, timp de peste 20 de ani, a tot lucrat pentru ca regimul său să fie „protejat la lovituri de stat”, a explicat Adam Casey, bursier postdoctoral la Centrul Weiser pentru Democrații Emergente de la Universitatea din Michigan, pentru Insider. „A alocat mult timp și efort pentru a proiecta aparatul de securitate rusesc într-un mod care îl face relativ invulnerabil la lovituri de stat”.

FSB este o formă „destul de eficientă” de prevenire a loviturii de stat

Putin ar putea fi înlăturat printr-o lovitură de stat militară clasică, dar Casey a spus că Putin a luat măsuri pentru a o face „mai puțin viabilă” în Rusia.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, sau FSB, se concentrează pe contrainformații, securitatea internă și a frontierelor și supraveghere. Acesta joacă un rol esențial în monitorizarea fiabilității politice a oficialilor militari, a spus Casey.

Putin a servit ca ofițer de informații în KGB înainte de a fi numit șef al FSB – principala organizație succesoare a KGB – în 1998. După ce Putin a fost ales președinte în 2000, el a orchestrat o reorganizare a agenției de spionaj care l-a pus în controlul direct asupra acesteia.

Aleksander Litvinenko, un fost agent al FSB care a murit în 2006 după ce a fost otrăvit, a acuzat agenția că are o echipă top-secretă care vizează inamicii politici. Grupurile pentru drepturile omului au avertizat că FSB își folosește puterile pentru a intimida și înăbuși disidența.

FSB este o formă „destul de eficientă” de prevenire a loviturii de stat, a explicat Casey, deoarece oficialii militari sunt mai puțin probabil să coordoneze o răsturnare a guvernului dacă se tem că sunt monitorizați și riscă să fie uciși, a spus el.

FSO – „Garda Pretoriană” a lui Putin

FSB ar putea preveni un complot de lovitură de stat, a spus Casey, dar Serviciul Federal de Protecție, sau FSO, l-ar proteja pe Putin în cazul în care ar avea loc o încercare de a-l răsturna.

FSO este o agenție guvernamentală federală însărcinată să protejeze președintele și alți oficiali de stat de rang înalt. Casey a spus că agenția amintește de „Garda Pretoriană” – o unitate militară care a servit ca gărzi de corp și agenți de informații pentru împărații Romei Antice.

Estimările sugerează că aproape 20.000 de membri FSO în uniformă lucrează pentru a asigura siguranța lui Putin, a adăugat el.

„Mușchetarii”, gărzile de corp ale lui Putin

Membrii unei unități speciale din cadrul FSO, care se autointitulează „Mușchetari”, servesc drept gărzi de corp a lui Putin.

Membrii acestei unități, care sunt înlocuiți automat la împlinirea vârstei de 35 de ani, poartă pistoale SR-1 Vektor de 9 mm de fabricație rusă, potrivit New York Post. Ei formează rețele de securitate în jurul lui Putin în public, amplasează lunetiști și cercetează locații în așteptarea oricărei amenințări.

Există un risc plauzibil ca oamenii din FSB sau FSO să se întoarcă împotriva lui Putin, a spus Casey, dar liderul rus a structurat aceste agenții pentru a crea o cultură a neîncrederii reciproce pentru a preveni o coordonare de succes împotriva lui.

„Agențiile de informații se suprapun într-o oarecare măsură în misiuni”, a spus Casey. „Deci nu se încred și se spionează unul pe altul, deoarece, evident, își îndeplinesc și celelalte funcții de informații.”

Rosgvardia sau Garda Națională acționează ca un serviciu național de securitate internă

Mecanismele care insuflă frică nu sunt singura modalitate prin care Putin a creat structuri pentru a preveni conspirația împotriva lui. El a introdus, de asemenea, măsuri pentru a menține armata pe partea dreaptă și a descuraja rebeliunea, a spus Casey.

Rosgvardia, sau Garda Națională, este un serviciu de securitate internă însărcinat cu înăbușirea protestelor din țară. Putin a creat Rosgvardia în 2016, parțial, ca o strategie de a menține armata rusă fericită.

„Armatele sunt în general orientate să lupte cu inamicii externi ai statului și chiar nu le place să fie folosite pentru controlul mulțimilor”, a spus Casey.

Armatei ruse „nu i se va cere niciodată să tragă asupra protestatarilor” din Rusia, a spus Casey. Acest lucru, la rândul său, ar trebui să reducă nemulțumirile care ar putea motiva o lovitură de stat.

Există însă un scenariu în care trupele de securitate internă sunt forțate să răspundă violent la protestele în masă. „V-ați putea imagina, iar asta s-a întâmplat în alte locuri, Putin cerându-i unuia dintre oamenii săi de la securitatea internă să lanseze o represiune, iar ei spunând: „Nu. Prefer să demisionez”, apoi să renunțe”, a spus Casey.

Dacă suficienți oameni demisionează, a explicat Casey, acesta ar putea fi „un posibil final” pentru Putin.

O „lovitură de stat” implică un risc enorm

O așa-numită „lovitură de stat”, când oficialii orchestrează o răsturnare nonviolentă a unui regim, este mai probabilă decât o lovitură de stat militară clasică, a spus Casey.

Este puțin probabil ca protestele din Rusia să ducă la o revoluție, a spus Casey, dar pot indica elitelor că o lovitură de stat de succes le-ar putea duce la câștigarea puterii și influenței sub un nou regim.

Iar un ordin nepopular de a reprima protestele în masă ar putea duce la o serie de demisii importante și, la rândul său, la respingerea lui Putin. „Când aceste lucruri se prăbușesc, se prăbușesc în cascade”, a spus Casey.

Dar Putin a creat o atmosferă politică în care disidența implică riscuri „enorme”, a spus Casey. „Dacă te mobilizezi împotriva lui Putin și eșuezi, te paște închisoarea, exilul, moartea”, a explicat el. „Să te miști împotriva lui și să eșuezi este enorm de costisitor pentru tine și familia ta”.

Putin a oferit o perspectivă asupra intoleranței sale față de subordonarea în cercul său interior atunci când l-a umilit public pe Serghei Narîșkin, șeful agenției de informații externe a Rusiei, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate rus la sfârșitul lunii februarie, a spus Casey.

În timp ce o țară aflată în criză este mai probabil să experimenteze o lovitură de stat, Casey a subliniat că răsturnarea liderului unui regim autoritar nu este o sarcină ușoară.

„La urma urmei, Putin și-a petrecut ultimii 22 de ani aproximativ, pregătindu-se pentru această eventualitate”, a spus el.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro