De unde vine numele Ștefan și ce semnificații are. Sute de mii de români îşi sărbătoresc onomastica

De unde vine numele Ștefan și ce semnificații are. Sute de mii de români îşi sărbătoresc onomastica

Pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol, întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, sute de mii de români îşi sărbătoresc onomastica.

Peste 500.000 de români care își serbează onomastica. FOTO: Pixabay

Cel mai de seamă dintre cei şapte diaconi rânduiţi să le fie spre ajutor Apostolilor în slujirea fraţilor la mesele de obşte şi la împărţirea milosteniilor către văduve şi săraci a fost Sfântul Ştefan, tânăr plin de Duhul Sfânt, care săvârșea minuni şi propovăduia cu dăruire credinţa în Iisus Hristos.

Primul martir creştin

Strădania lui de a dovedi cuvântul Sfintelor Scripturi i-a adus condamnarea de către autorităţile iudaice și l-a făcut martir: a fost ucis cu pietre, în timp ce se ruga pentru cei care le aruncau: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta.“ Sacrificiul lui a dat roade imediat. Un tânăr care păzea hainele celor ce aruncau cu pietre a fost tulburat de moartea mucenicului. După întâlnirea cu Hristos pe drumul Damascului, tânărul, pe nume Saul, l-a urmat şi a devenit Apostolul Pavel.

Sfântul Apostol Ștefan este cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos și primul model de jertfă creștină.

Peste 500.000 de români care își serbează onomastica

Peste veacuri, numele Ștefan este purtat, sub multe drivate, de milioane de oameni din întreaga lume, printre care și sute de mii de români.

Numele vine de la grecescul Stephanos , care înseamnă „coroana”, „ghirlanda” sau „cununa” cu care erau încununaţi învingătorii.

La noi, formele curente au fost și sunt Ștefan și Ștefan(i)a, diminutivate mai ales Fane, Fănel, Fănică, Făniță, Fană, Fănică, iar uneori - sub influență străină - Fanny. Destul de des se folosesc și diminutivele Ștefănel sau Ștefăniță, mai rar Ștef(i). Mai recent a apărut și formă feminină Stefanela (ce pare să fi prins mai bine decât vechea Stefanida - numele unei mucenite trecute în calendar)”, explică cercetătorul etnografic Sorin Mazilescu .

Conform statisticilor Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 359.675 de bărbaţi şi 148.924 de femei, în total peste 500.000 de români care își serbează onomastica, potrivit Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

3 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia