Decalajul economic al României față de țările UE s-a redus, dar raportul dintre venitul național brut și PIB s-a deteriorat

Decalajul economic al României față de țările UE s-a redus, dar raportul dintre venitul național brut și PIB s-a deteriorat

Decalajul economic al României față de țările din Uniunea Europeană s-a redus, însă raportul dintre venitul național brut și PIB s-a deteriorat, în ultimii 17 ani, reiese dintr-o prezentare a viceguvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Florin Georgescu.

'În ultimii 17 ani, în România, convergența în termenii PIB pe locuitor (PPS) a cumulat 33 puncte procentuale (de la 26% din media UE în anul 2000 la 59% din media UE în anul 2016), fiind a doua cea mai ridicată dintre fostele state comuniste după Lituania (+38 pp). Raportul dintre venitul național brut, care reprezintă valoarea adaugată obținută de români în țară și străinătate, și PIB, care exprimă valoarea adăugată brută obținută în țară de români și străini, a scăzut cu 1,8 puncte procentuale (pp), de la 99,3% în anul 2000, la 97,5% în anul 2016', se arată în document.

Potrivit acestuia, evoluția este similară cu cea a Lituaniei (-1,7 pp) și Poloniei (-2,6 pp), dar mai slabă decât a Ungariei (+2,8 pp).

'Totuși, progresul consistent înregistrat pe linia volumului activității economice a fost caracterizat de un grad relativ modest de incluziune. Convergența reală s-a reflectat doar marginal în creșterea numărului de angajați și parțial în câștiguri de putere de cumpărare a acestora. Numărul salariaților a crescut, între anul 2000 și anul 2016, cu numai 2,2% (+100 mii persoane), de la 4,6 milioane persoane la 4,7 milioane persoane. Puterea de cumpărare a salariaților a sporit cu 20 pp (de la 22% în anul 2000 la 42% în anul 2016), față de cele peste 30 pp adiționale în termenii volumului de activitate, în condițiile în care remunerarea forței de muncă a crescut de la 9% din media UE în anul 2000 la 22% din media UE în anul 2016 (+13 p.p.), iar nivelul prețurilor evoluat de la 40% din media UE în anul 2000 la 52% din media UE în anul 2016 (+12 p.p.)', menționează sursa citată.

În ceea ce privește evoluția puterii de cumpărare a salariaților, din perspectivă regională, a fost relativ similară.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

4 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

5 Proștii votează, cefele groase din Servicii încasează / Fiul unui general STS ajuns liberal, contracte grase cu…