Decesul lui George Floyd: 'Scandalos', 'impardonabil', afirmă premierul britanic Boris Johnson

Decesul lui George Floyd: 'Scandalos', 'impardonabil', afirmă premierul britanic Boris Johnson

Prim-ministrul Boris Johnson a caracterizat miercuri drept "scandalos" şi "impardonabil" decesul lui George Floyd, un afro-american ucis de un poliţist în SUA, cerându-le totodată manifestanţilor să protesteze "într-un mod legal şi rezonabil", înainte de mai multe acţiuni prevăzute să aibă loc la Londra, relatează AFP.

"Cred că ceea ce s-a întâmplat în SUA este scandalos, este impardonabil", a declarat şeful guvernului conservator cu prilejul sesiunii săptămânale de întrebări cu deputaţii din Camera Comunelor, prima sa declaraţie pe această temă.

"Am văzut cu toţii pe ecrane şi înţeleg perfect că oamenii şi-au exercitat dreptul de a manifesta", a adăugat el. "Evident, cred de asemenea că manifestaţiile trebuie să se deruleze într-un mod legal şi rezonabil", a mai spus Boris Johnson.

Moartea lui George Floyd a declanşat numeroase manifestaţii şi o intensificare a violenţelor în numeroase oraşe din SUA, dar şi în alte ţări.

O manifestaţie este prevăzută miercuri după-amiază în Hyde Park din Londra, în timp ce o asociaţie de luptă împotriva rasismului a făcut apel ca la sfârşitul zilei manifestanţii să pună un genunchi la pământ în faţa lor pentru a se putea exprima respectând în acelaşi timp regulile de distanţare fizică în timpul pandemiei de COVID-19.

Duminica trecută, sute de persoane au manifestat pentru a-şi exprima indignarea după moartea lui George Floyd inclusiv în faţa ambasadei americane din capitala britanică, 23 de persoane fiind reţinute.

Responsabili ai poliţiei britanice au afirmat miercuri că sunt alături de "cei care s-au scandalizat" de moartea lui George Floyd, reamintind în acelaşi timp restricţiile de adunare din cauza coronavirusului.

"Suntem scandalizaţi, de asemenea, să vedem violenţele şi pagubele produse de atunci în numeroase oraşe americane", adaugă ei în această declaraţie publicată pe site-ul Consiliului naţional al şefilor din poliţie.

"Ştim că oamenii vor să-şi facă auzită vocea" şi "dreptul de a manifesta legal rămâne un element-cheie al oricărei democraţii", continuă ei, reamintind că adunările a mai mult de şase persoane rămân interzise pentru a lupta împotriva coronavirusului. "Dacă oamenii vor să se adune pentru orice motiv, noi le cerem să continue să coopereze" cu poliţia.

Subliniind tradiţia poliţiei britanice de a lucra în armonie cu populaţia, responsabilii poliţiei vorbesc despre eforturile lor de a lupta împotriva rasismului şi discriminărilor.

Totuşi, în octombrie 2015, un raport al unui centru de reflecţie independent, Runnymede, estima că "rasismul sistemic şi instituţional" persistă în Marea Britanie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...