Decizia care ar putea schimba cursul războiului. Marea Britanie trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina

Decizia care ar putea schimba cursul războiului. Marea Britanie trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina

Challenger 2 are mai bine de 20 de ani, dar va reprezenta cel mai modern tanc pe care ucrainenii îl vor lansa în luptă, după promisiunea prim-ministrului britanic Rishi Sunak într-o convorbire telefonică avută sâmbătă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ucraina va primi tancuri Challenger 2 FOTO Shutterstock

Marea Britanie vrea să trimită o parte din tancurile sale de luptă în Ucraina, împreună cu sprijin suplimentar de artilerie, notează The Guardian, care precizează că este vorba de tancuri Challenger 2.

Prim-ministrul a subliniat ambiţia Regatului Unit de a intensifica sprijinul nostru pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de tancuri Challenger 2 şi sisteme de artilerie suplimentare”, a transmis purtătorul de cuvânt al lui Rishi Sunak.

Marea Britanie va furniza Ucrainei tancuri Challenger 2, devenind astfel prima ţară care trimite tancuri grele de factură occidentală pentru a ajuta Kievul în faţa invaziei ruse, a anunţat sâmbătă Downing Street, relatează AFP., citată de Agerpres.

Premierul şi preşedintele Zelenski au salutat alte angajamente internaţionale în acest sens, inclusiv oferta Poloniei de a ajuta Kievul cu tancuri Leopard”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al premierului britanic.

A obținut blindate de recunoaștere

Ucraina a cerut insistent tancuri occidentale, punând accent pe tancul german Leopard. A reuşit să obţină tancuri franceze AMX-10RC , care de fapt sunt blindate de recunoaştere pe roţi echipate cu un tun de 105 mm, iar președintele polonez, Andrzej Duda, a anunțat în urmă cu câteva zile că Polonia va transfera tancuri Leopard Ucrainei.

Referindu-se la tancurile franceze, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a susţinut luni că ele nu vor schimba fundamental desfăşurarea campaniei militare ruse în Ucraina.

Preşedintele Zelenski a mulţumit Regatului Unit pe Twitter pentru că a luat decizii care "nu numai că ne vor întări pe câmpul de luptă, dar vor trimite şi semnalul potrivit altor parteneri". Guvernul britanic nu precizează câte tancuri intenţionează să trimită la Kiev dar mai multe mass-media britanice menţionează numărul de 12 Challenger 2: patru ar urma să fie trimise imediat şi alte opt în termen scurt.

Challenger are mai bine de 20 de ani

De la începutul invaziei ruse, în urmă cu aproape un an, aliaţii europeni ai Kievului au livrat deja aproape 300 de tancuri sovietice modernizate, dar nu încă tancuri grele construite în Occident, în pofida solicitărilor repetate din partea Ucrainei

Challenger 2 are mai bine de 20 de ani, dar va reprezenta cel mai modern tanc pe care ucrainenii îl vor lansa în luptă. Acestea vor oferi echipajelor de tancuri ucrainene o protecție mai bună și o putere de foc mai precisă. Tancurile Challenger 2 sunt considerate cheie pentru operațiunile militare ofensive – dacă sunt folosite cu sprijinul artileriei, puterii aeriene și infanteriei pentru a ocupa terenul. Dar fără acest sprijin ele se pot dovedi ținte ușoare pentru inamic, scrie BBC News.

Construit la sfârșitul anilor 1990, Challenger 2 a fost proiectat inițial pentru a face față armelor rusești. Decizia Marii Britanii ar putea fi semnificativă, dar numai dacă este urmată și de alte națiuni occidentale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general

2 Cele mai noi date despre pensionarii din România

3 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

4 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

5 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”