Deficit de Remdesivir în ţările europene, stocurile limitate se epuizează. Medicamentul este folosit în tratamentul bolnavilor de COVID-19

Deficit de Remdesivir în ţările europene, stocurile limitate se epuizează. Medicamentul este folosit în tratamentul bolnavilor de COVID-19

În ţările europene există un deficit al medicamentului antiviral Remdesivir utilizat în tratarea Covid-19, în condiţiile în care stocurile limitate se epuizează din cauza numărul de cazuri în creştere, în timp ce Statele Unite au cumpărat majoritatea producţiei companiei Gilead, au declarat oficiali citaţi de Reuters, relatează News.ro.

În iulie, cele 27 de ţări ale Uniunii Europene şi Marea Britanie, cu o populaţie combinată de 500 de milioane, şi-au asigurat doze pentru a trata aproximativ 30.000 de pacienţi. Statele Unite au semnat un acord pentru mai mult de 500.000 de serii de tratament, reprezentând cea mai mare parte a producţiei Gilead până în septembrie.

”Remdesivir s-a epuizat”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului olandez al Sănătăţii, Martijn Janssen, adăugând totuşi că în curând sunt aşteaptate noi livrări.

Medicamentul antiviral reduce timpul de recuperare în spital în cazurile grave de Covid-19.

Remdesivir şi steroidul dexametazonă sunt singurele medicamente autorizate în Europa pentru tratamentul COVID-19. Ambele au fost administrate preşedintelui american Donald Trump, care primeşte şi un cocktail experimental cu anticorpi.

Numărul spitalizărilor din întreaga Europă a crescut rapid, deşi în majoritatea ţărilor este cu mult sub nivelurile din primăvară.

„Din cauza creşterii internărilor în spitale, cererea de remdesivir creşte rapid”, a spus purtătorul de cuvânt olandez.

Ministrul polonez al Sănătăţii, Adam Niedzielski, a declarat marţi că medicamentul este în cantitate redusă în unele spitale. Ultima livrare din comanda UE a sosit chiar vinerea trecută.

Spania, care are cea mai mare rată de infectări din Europa, a înregistrat deficienţe la sfârşitul lunii august, potrivit agenţiei sale de medicamente. În prezent, ţara are suficiente doze pentru a satisface necesarul pentru săptămânile următoare, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii.

Marea Britanie, care a aderat la achiziţiile UE pentru remdesivir, şi-a raţionat stocul, acordând prioritate pacienţilor cu Covid-19 care au cea mai mare nevoie de acesta, potrivit Ministerului sănătăţii.

Probabil că lipsa medicamentului va stârni dezbateri cu privire la disponibilitatea şi preţurile medicamentelor pentru Covid-19. În timp ce dexametazona, un medicament generic, este disponibil pe scară largă şi ieftin, remdesivirul este protejat de brevetul Gilead.

Compania a stabilit un preţ de 2.340 de dolari pe pacient pentru ţările mai bogate. Gilead a donat, de asemenea, tratamente pentru cercetare şi pentru tratarea a sute de mii de pacienţi din întreaga lume.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care negociază acorduri de aprovizionare medicală în numele statelor UE în timpul pandemiei, nu a fost disponibil imediat pentru un comentariu despre acest deficit.

La jumătatea lunii septembrie, un oficial al Comisiei experţilor din domeniul sănătăţii din guvernele UE a declarat că Executivul UE discută cu Gilead un nou acord de aprovizionare, care urma să fie finalizat până la sfârşitul lunii septembrie sau la începutul lunii octombrie, ”pentru a preveni un decalaj al livrărilor”.

Livrările asigurate până în prezent de UE ar fi trebuit să acopere necesarul până la sfârşitul lunii septembrie. Mai mulţi oficiali au declarat că sunt aşteapte noi livrări în curând.

Gilead şi-a extins capacitatea de producţie. Săptămâna trecută, compania a anunţat că asigură cererea din SUA şi că se aşteaptă să acopere necesarul la nivel global în luna octombrie, chiar şi în cazul unor creşteri viitoare ale numărului cazurilor de Covid-19.

Până în prezent, dozele disponibile în UE au fost împărţite în funcţie de numărul de cazuri şi de ratele de spitalizare. Dar nu toate statele UE se confruntă cu lipsuri. Ministerul Sănătăţii din Germania a anunţat că stocurile de remdesivir sunt suficiente pentru lunile următoare.

Sursa:  News.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria