Demonstrațiile și adunările publice sunt interzise la Ankara, în contextul dezbaterilor parlamentare privind modificarea Constituției

Demonstrațiile și adunările publice sunt interzise la Ankara, în contextul dezbaterilor parlamentare privind modificarea Constituției

Autoritățile din capitala turcă Ankara au interzis demonstrațiile și adunările publice pentru următoarele 30 de zile, în timp ce parlamentul dezbate o controversată revizuire a structurii de la nivelul conducerii țării, relatează marți agenția DPA.

Motivul pentru luarea măsurii a fost un avertisment din partea serviciilor de informații în legătură cu un preconizat atac terorist la astfel de adunări. Măsura se aplică pe tot cuprinsul provinciei Ankara, a anunțat guvernatorul provincial.

Parlamentul a început în această săptămână să discute despre reforma sistemului prezidențial turc, ce îi conferă președintelui — care în prezent, pe hârtie, este doar șef de stat — puterea de a conduce guvernul.

Proiectul de lege privind reforma a trecut de primul său obstacol noaptea trecută, când majoritatea a convenit să dezbată reforma constituțională.

Dezbaterea a fost precedată de demonstrații care au avut loc în afara clădirii parlamentului împotriva noului sistem. Poliția a recurs la gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i împrăștia pe demonstranți.

Partidul prokurd HDP refuză să ia parte la dezbatere, în semn de protest față de arestarea a 12 dintre parlamentarii săi, a declarat marți pentru DPA un reprezentant al HDP, Ziya Pir, cu dublă cetățenie germano-turcă.

HDP, împreună cu cel mai mare partid de opoziție, CHP, sunt preocupate de faptul că noul sistem prezidențial ar putea crea o dictatură în Turcia.

Impunând interzicerea adunărilor, guvernatorul provinciei Ankara a invocat starea de urgență în vigoare în întreaga țară de la tentativa de puci eșuată din iulie 2016.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fata lui Nuțu Cămătaru...

2 Află ce vechime în muncă ai cumulat şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

3 Ofițeri ai Marinei americane, filmați în timp ce făceau sex cu prostituate

4 „Sunt pregătită sa fiu Crăciuniță pentru tine” / Larisa Drăgulescu o dă în porno și pe Instagram?

5 Aroganță maximă / Fugarul Dragoș Săvulescu și-a comandat copil la o mamă-surogat