Denunțat ca terorist în 2014, suspectul pentru atentatele din New York fusese absolvit de suspiciuni de FBI

Denunțat ca terorist în 2014, suspectul pentru atentatele din New York fusese absolvit de suspiciuni de FBI

Ahmad Kahn Rahami, suspectat că ar fi autorul atentatelor din New York și New Jersey, a fost anchetat de Biroul Federal de Investigații (FBI) în 2014 în urma unui denunț făcut de tatăl acestuia că ar fi terorist, dar Poliția federală americană nu a descoperit la el dovezi că ar avea legături cu terorismul, a recunoscut FBI printr-un comunicat, marți, potrivit AFP.

La vremea respectivă, poliția federală 'și-a consultat bazele de date, a făcut verificări administrative, a efectuat interogatorii, dar nu a găsit nicio indicație că Rahami ar avea legături cu terorismul', menționează comunicatul FBI.

'Evaluarea' lui Ahmad Kahn Rahami de către FBI fusese lansată "pe baza afirmațiilor tatălui său după o dispută familială, care fusese apoi raportată autorităților', conform aceluiași document.

Tatăl lui Rahami a indicat deja presei că el contactase FBI în 2014 pentru a-l avertiza că fiul său era un terorist.

Ahmad Kham Rahami este suspectat că ar fi amplasat o oală sub presiune ticsită cu explozibil în cartierul foarte animat Chelsea din New York sâmbătă seara. Explozia a provocat rănirea a 29 de persoane.

El este suspectat, de asemenea, că ar fi amplasat o bombă artizanală într-un loc pe unde treceau alergătorii unui concurs în Seaside Park în New Jersey sâmbătă, care însă nu a făcut victime, și că ar fi ascuns în total alte opt dispozitive artizanale care însă nu au explodat.

Rahami, născut în Afganistan, a sosit în SUA când era copil și a primit ulterior cetățenie americană. El a fost arestat de poliție luni.

Potrivit guvernatorului statului New York, Andrew Cuomo, Rahami s-a deplasat de mai multe ori în Afganistan și a locuit în Pakistan aproape un an, la Quetta, oraș în care talibanii sunt foarte activi.

Autoritățile au rămas până în prezent de o extremă prudență cu privire la ipoteza unei piste teroriste, deși el a fost inculpat marți pentru utilizare de arme de distrugere în masă, atac cu bombă într-un loc public, distrugerea de bunuri private și utilizare a unui dispozitiv distructiv pentru comiterea unei crime violente.

Date ale anchetei, care figurează în actul de acuzare, arată că Ahmad Rahami a cumpărat în iunie, iulie și august elemente susceptibile de a intra în componența unor dispozitive explozive.

Rănit de un glonț în cursul capturării sale luni, el este spitalizat "în stare critică, dar stabilă", potrivit șefului poliției newyorkeze, James O'Neill.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale