Departamentul de Stat: criza alimentară globală a existat înainte de invazia Rusiei în Ucraina

Departamentul de Stat: criza alimentară globală a existat înainte de invazia Rusiei în Ucraina

Criza alimentară globală nu a fost provocată de invazia Rusiei în Ucraina, ea a existat înainte ca invazia să înceapă, a declarat miercuri Cary Fowler, trimisul special al Departamentului de Stat al SUA pentru securitatea alimentară globală.

"Desigur, când Rusia a invadat Ucraina, eram deja în mijlocul a ceea ce probabil am putea numi o criză alimentară globală. Aşa că aceasta a fost suprapusă şi a exacerbat toate problemele pe care le-am avea” , - a spus diplomatul american, vorbind la conferinţa Consiliului Atlantic de la Washington.

Potrivit acestuia, vorbim de o „criză acută” şi trebuie să pornim de la faptul că va dura ceva timp pentru a o depăşi, iar problema nu va fi rezolvată anul acesta. „Dacă vă gândiţi la ce putem face astăzi pentru a rezolva această criză, pentru a o depăşi anul acesta, atunci nu sunt sigur că puneţi întrebarea corectă”, a spus oficialul american din domeniul politicii externe. Vorbind despre perspectivele de rezolvare a problemei, el a dat o perioadă de trei ani pentru depăşirea ei. În plus, Fowler a descris situaţia ca fiind o „criză pe mai mulţi ani”.

Comentând situaţia cu livrările de export ale Ucrainei, el a remarcat că „infrastructura de export de alimente” a acestei ţări „a fost în totalitate direcţionată către Odesa”. Aproximativ 90-95% din exporturile de grâu ucrainene au trecut prin portul Odesa, a explicat Fowler. Potrivit acestuia, alimentele sunt acum exportate din Ucraina pe şosea sau pe calea ferată, „şi aceasta este o provocare uriaşă”.

Fowler a mai clarificat că este probabil ca cel puţin 20 de ţări să fi introdus până acum diverse restricţii la export care afectează securitatea alimentară. „Am văzut <...> acumulare [de către unele state] de cereale şi îngrăşăminte”, a spus diplomatul. El a confirmat că astfel de decizii conduc la „o volatilitate suplimentară pe pieţele internaţionale”. „Principala soluţie la acest lucru, dacă există, este să purtam discuţii cu astfel de ţări. Şi vă pot asigura că noi (Statele Unite) facem asta, încercând să explicăm motivele pentru care nu ar trebui să impună restricţii la export pentru aceste tipuri de mărfuri, mai ales în situaţia actuală. Se pare că dă ceva roade. Am văzut [în câteva ocazii] ridicarea restricţiilor. Şi în unele cazuri, cred putem declara victoria prin

Criza şi poziţia Rusiei
Situaţia din Ucraina şi sancţiunile pe scară largă impuse Rusiei de către Statele Unite şi UE au dus la întreruperi în aprovizionarea cu cereale, ceea ce agravează criza alimentară în mai multe ţări din lume. De la începutul anului, preţurile la grâu şi porumb au crescut semnificativ. Stocurile de grâu în lume, după cum s-a remarcat la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU din 21 mai, ajung doar pentru 10 săptămâni, iar situaţia este mai proastă decât în ​​criza din 2007-2008.

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat anterior că Moscova va garanta trecerea nestingherită a navelor care transportă cereale ucrainene dacă Kievul îşi va curăţa porturile de mine şi poate asigura exportul de mărfuri prin porturile controlate de Rusia, precum Berdiansk şi Mariupol. Ucraina, potrivit liderului rus, poate exporta cereale şi pe uscat, iar cea mai logică cale este Belarus, unde, însă, vor trebui ridicate sancţiunile occidentale. Putin a reamintit că problemele de pe piaţa mondială de alimente au început în februarie 2020. El a numit acuzaţiile despre presupusa blocare a cerealelor de către Rusia în porturile ucrainene ca o cacealma. La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a numit pandemia de coronavirus şi calculele greşite ale ţărilor occidentale printre motivele crizei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”