Descoperire spectaculoasă sub clădirea Universității din București. Arheologii au început săpăturile

Descoperire spectaculoasă sub clădirea Universității din București. Arheologii au început săpăturile

Ruinele bine conservate a două clădiri au fost descoperite în curtea Universității București. Arheologii spun că erau două clădiri de dimensiuni mari. Săpăturile sunt realizate de specialiști de la Muzeul Municipiului București și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București.

Universitatea București FOTO Facebook Muzeul Curtea veche

Arheologii au început să facă acolo săpături în 217. În primii doi ani au fost scoase la suprafață ziduri din fosta clădire a Universității, ridicată în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, dar și din Academia „Sfântul Sava” ridicată în timpul domnului fanariot Alexandru Ipsilanti, între 1776-1779, în zona fostei clădiri a Academiei Domnești „Sf. Sava” înființată de Constantin Brâncoveanu la 1694.

Ziduri vechi descoperite FOTO Facebook Muzeul Curtea veche

Ziduri vechi descoperite FOTO Facebook Muzeul Curtea veche

Cercetătorii au mai descoperit acum, în curtea Universității București, ruinele a două clădiri de dimensiuni mari, care erau aflate în vecinătatea Academiei lui Ipsilanti.

Ziduri zvelte de cărămidă despart încăperi generoase în cele două clădiri, lipite la calcan. Nu știm cu precizie când au fost zidite, însă conturul lor stă desenat pe planul de la 1846 al maiorului Borroczyn. Cercetările au arătat că ambele clădiri au beneficiat de cel puțin o reparație majoră, asociată cu o serie de recompartimentări. În clădirea dinspre vest, într-una din camere, se mai păstrează încă podelele din cărămidă ordonat aranjată”, se arată pe pagina de Facebook a Muzeului Curtea Veche-Muzeul Municipiului București.

Ruinele vor fi expuse  FOTO Facebook Muzeul Curtea veche

Ruinele vor fi expuse FOTO Facebook Muzeul Curtea veche

Zidurile vor putea fi văzute și atinse

Cercetătorii mai arată că ruinele descoperite vor putea fi expuse, astfel încât să poată fi văzute de vizitatori.

Pentru ca memoria lor să nu fie uitată, propunerile noastre s-au îndreptat către punerea în valoare a acestor ziduri. Echipa de arhitecți de la Polarh a reușit să integreze descoperirile arheologice în proiectul lor. Pe lângă reconstrucția amfiteatrului vechii aule în zona Facultății de Litere, în partea centrală a curții interioare nivelul de călcare va fi coborât, astfel încât zidurile încărcate de istorie să poată fi văzute și atinse . Va fi un spațiu viu, dedicat oamenilor și ideilor”, se mai arată în mesaj.

Vechi obiecte găsite între ruine  FOTO Facebook Muzeul Curtea veche

Vechi obiecte găsite între ruine FOTO Facebook Muzeul Curtea veche

Munca arheologilor de la Muzeul Municipiului București a scos în evidență faptul că istoria și trecutul nu au fost îndepărtate prin construcția Palatului Universității. Descoperindu-le, le-am dat o nouă semnificație. Nu sunt doar simple ziduri de cărămizi legate cu mortar, ci sunt rădăcinile adânc înfipte ale Universității și ale educației. O moștenire, o oază de liniște în mijlocul orașului ce trebuie înțeleasă și prețuită, în ciuda rezistenței și a presiunii care vin dinspre spațiul urban”, mai spun specialiștii din echipa Biroului de Arheologie Preventivă și Sistematică, secția Istorie de la MMB.

Cercetările au fost reluate în octombrie 2022, cu eforturi susținute, astfel că rezultatele nu au întârziat să apară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...