Destituire: Raportul anchetei asupra ''delictelor'' preşedintelui Trump aşteptat în decembrie

Destituire: Raportul anchetei asupra ''delictelor'' preşedintelui Trump aşteptat în decembrie

Congresmanul democrat de California Adam Schiff, care conduce ancheta în perspectiva destituirii lui Donald Trump, a afirmat luni că "dovezile despre delictele comise de preşedinte" sunt "clare" şi a anunţat că că prezenta raportul său în decembrie, deschizând următoarea etapă a acestei proceduri explozive, relatează AFP.

După istoricele audieri publice a 12 martori şi peste 15 de depoziţii cu uşile închise, comisiile Camerei Reprezentanţilor care se ocupă de anchetă "sunt pe cale să pregătească un raport care reuneşte dovezile adunate până în prezent", a menţionat Adam Schiff într-o scrisoare adresată grupului său parlamentar.

Acest text va fi transmis Comisiei juridice "la scurt timp" după încheierea acestei săptămâni de vacanţă parlamentară, a precizat el, începând cu marţi, 3 decembrie.

Comisia respectivă va fi însărcinată să stabilească, pe baza acestui raport, ce capete de acuzare ar putea fi luate în considerare împotriva lui Donald Trump în Congres.

Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, va vota apoi pentru sau contra acestei puneri sub acuzare, 'impeachment' în engleză.

Ulterior, Senatul, controlat de republicani, va trebui să desfăşoare procesul lui Donald Trump. Ţinând cont de sprijinul încă foarte solid de care se bucură în rândurile acestuia, este posibil ca preşedintele republican să nu fie destituit.

Adam Schiff a afirmat că este dispus să audieze noi martori dacă va fi cazul, dar a subliniat că "dovezile despre delictele comise de preşedinte pe care le-a adunat până în prezent sunt clare şi greu de contestat".

"Ne rămâne acum să decidem dacă această conduită este compatibilă cu funcţia prezidenţială şi dacă procesul constituţional de 'impeachment' este justificat", a continuat el.

La 24 septembrie, democraţii au anunţat deschiderea unei anchete pentru a stabili dacă Donald Trump a abuzat de prerogativele sale cerând Ucrainei să ancheteze asupra democratului Joe Biden, un posibil adversar la prezidenţialele din 2020.

Ei îl suspectează în special că a blocat un ajutor militar destinat Kievului pentru a face presiuni asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

"După cum dosarul arată în mod concludent, preşedintele Trump a condiţionat actele sale oficiale - o reuniune la Casa Albă dorită cu disperare de noul preşedinte ucrainean şi un ajutor militar crucial - de faptul ca Ucraina să anunţe simulacre de anchete cu motivaţii politice, care ar ajuta campania de realegere a lui Donald Trump", a subliniat Adam Schiff.

Donald Trump susţine că nu a făcut presiuni asupra Kievului şi denunţă o "vânătoare de vrăjitoare".AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Interesant ce spune profesorul de la Yale / Rămâne de văzut dacă a fost prostie sau intenție