Destituire: Raportul anchetei asupra ''delictelor'' preşedintelui Trump aşteptat în decembrie

Destituire: Raportul anchetei asupra ''delictelor'' preşedintelui Trump aşteptat în decembrie

Congresmanul democrat de California Adam Schiff, care conduce ancheta în perspectiva destituirii lui Donald Trump, a afirmat luni că "dovezile despre delictele comise de preşedinte" sunt "clare" şi a anunţat că că prezenta raportul său în decembrie, deschizând următoarea etapă a acestei proceduri explozive, relatează AFP.

După istoricele audieri publice a 12 martori şi peste 15 de depoziţii cu uşile închise, comisiile Camerei Reprezentanţilor care se ocupă de anchetă "sunt pe cale să pregătească un raport care reuneşte dovezile adunate până în prezent", a menţionat Adam Schiff într-o scrisoare adresată grupului său parlamentar.

Acest text va fi transmis Comisiei juridice "la scurt timp" după încheierea acestei săptămâni de vacanţă parlamentară, a precizat el, începând cu marţi, 3 decembrie.

Comisia respectivă va fi însărcinată să stabilească, pe baza acestui raport, ce capete de acuzare ar putea fi luate în considerare împotriva lui Donald Trump în Congres.

Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, va vota apoi pentru sau contra acestei puneri sub acuzare, 'impeachment' în engleză.

Ulterior, Senatul, controlat de republicani, va trebui să desfăşoare procesul lui Donald Trump. Ţinând cont de sprijinul încă foarte solid de care se bucură în rândurile acestuia, este posibil ca preşedintele republican să nu fie destituit.

Adam Schiff a afirmat că este dispus să audieze noi martori dacă va fi cazul, dar a subliniat că "dovezile despre delictele comise de preşedinte pe care le-a adunat până în prezent sunt clare şi greu de contestat".

"Ne rămâne acum să decidem dacă această conduită este compatibilă cu funcţia prezidenţială şi dacă procesul constituţional de 'impeachment' este justificat", a continuat el.

La 24 septembrie, democraţii au anunţat deschiderea unei anchete pentru a stabili dacă Donald Trump a abuzat de prerogativele sale cerând Ucrainei să ancheteze asupra democratului Joe Biden, un posibil adversar la prezidenţialele din 2020.

Ei îl suspectează în special că a blocat un ajutor militar destinat Kievului pentru a face presiuni asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

"După cum dosarul arată în mod concludent, preşedintele Trump a condiţionat actele sale oficiale - o reuniune la Casa Albă dorită cu disperare de noul preşedinte ucrainean şi un ajutor militar crucial - de faptul ca Ucraina să anunţe simulacre de anchete cu motivaţii politice, care ar ajuta campania de realegere a lui Donald Trump", a subliniat Adam Schiff.

Donald Trump susţine că nu a făcut presiuni asupra Kievului şi denunţă o "vânătoare de vrăjitoare".AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

3 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

4 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

5 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…