DEZASTRU! Curtea Supremă, nevoită să dea un comunicat după ce inculpații au început să conteste și completurile de 3 judecători!

DEZASTRU! Curtea Supremă, nevoită să dea un comunicat după ce inculpații au început să conteste și completurile de 3 judecători! Inalta Curte de Casatie si Justitie a venit vineri cu explicatii dupa ce, in urma situatiei aparute la completurile de 5 judecatori, inculpatii au inceput sa conteste si celelalte completuri ale instantei supreme.

Astfel, ICCJ s-a vazut nevoita sa dea un comunicat prin care sa precizeze ca aceste completuri au fost constitutite legal.

"Singurele dispozitii care reglementeaza constituirea completurilor de judecata, altele decat cele de 5 judecatori de la instanta suprema, sunt cele ale art. 52 alin. (1) din Legea nr. 304/2004, republicata, potrivit carora colegiile de conducere stabilesc compunerea completurilor de judecata la inceputul anului, urmarind asigurarea continuitatii completului.

La nivel infralegal, Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a ICCJ acorda Colegiului de conducere competenta de a aproba compunerea completurilor de judecata ale sectiilor (art. 19 lit. a1), la propunerea presedintelui de sectie (art. 32), iar Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti, de asemenea, stabileste in sarcina Colegiilor de conducere ale instantelor stabilirea compunerii completurilor (art. 19 lit. h), la propunerea presedintilor de sectii (art. 24 lit. b).

Prin urmare, fata de dispozitiile legale in vigoare, nu exista nici un temei pentru care completurile colegiale de la nivelul instantei supreme, cu exceptia completurilor de 5 judecatori, ar trebui constituite printr-o alta procedura decat cea legala, aplicabila tuturor completurilor colegiale din tara", arata ICCJ pritr-un comunicat.

Mai departe, Inalta Curte prezinta si Hotararea prin care a fost aprobata compunerea completurilor de 3 judecatori pentru anul 2018 si precizeaza ca "din considerente ce tin de protectia datelor cu caracter personal, pe site-ul instantei supreme nu pot fi prezentate documente care poarta semnatura emitentului".

"Instanta suprema intelege demersurile partilor din dosare de a-si formula aparari si sustineri, dar aceste demersuri trebuie exercitate cu buna credinta, in conditiile in care orice afirmatie poate fi verificata prin confruntarea cu documentele existente in evidentele Inaltei Curti de Casatie si Justitie", conchide comunicatul.

Precizarile ICCJ vin dupa ce inculpatii au inceput sa depuna plangeri penale prin care cer suspendarea completurilor de 3 judecatori, dupa modelul lui Liviu Dragnea, in cazul celor de 5 judecatori.

Unul dintre acestia e milionarul Georgica Giurgiucanu, inculpat in dosarul Retrocedarilor de pe litoral, care sustine in plengere ca nu exista nicio hotarare de formare a completurilor de 3 judecatori. Avocata lui Giurgiucanu este Ingrid Mocanu.

Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a avertizat joi că atacurile împotriva instituției pe care o conduce continuă cu un asalt asupra completurilor de trei judecători.

 „Nu e un secret pentru nimeni faptul că, mai mult sau mai puţin discret, a început un asalt şi asupra completurilor de trei judecători de la Înalta Curte. Vreau să vă amintesc că la Înalta Curte sunt nu numai completuri de trei, ci şi completuri de doi şi completuri de unu. În măsura în care apreciem că tragerea la sorţi reprezintă un element al procesului echitabil, în egală măsură, acest element trebuie să fie aplicabil tuturor completelor de trei, doi şi unu judecători din ţară, de la toate instanţele. Vă rog să meditaţi asupra acestui subiect”, a declarat Cristina Tarcea, înaintea desfăşurării tragerii la sorţi a componenţei completurilor de cinci judecători de la instanţa supremă.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

4 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

5 Ce au convenit Orban și Iohannis la ședința de azi. Favoriții momentului la ministerele Justiției, Internelor,…

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume