Dezvăluiri ale unui agent FSB cu privire la utilizarea armelor nucleare în războiul din Ucraina

Dezvăluiri ale unui agent FSB cu privire la utilizarea armelor nucleare în războiul din Ucraina

Emailuri scurse în presă trimise de un agent FSB (Serviciul Federal de Securitate) directorului platformei pentru drepturile omului Gulagu.net arată atitudinea spionilor față de războiul din Ucraina și față de o potențială utilizare a armelor nucleare din partea Rusiei, relatează Newsweek.

Rusia și-a domolit retorica nucleară și a intensificat atacurile cu rachete FOTO SHUTTERSTOCK

Corespondența dintre agentul FSB supranumit „Vântul Schimbării” și activistul Vladimir Oseșkin, administratorul site-ului Gulagu.net a început pe 4 martie, la câteva zile după declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

Emailurile traduse din rusă în engleză de Igor Sușko, directorul unui ONG din Washington, au fost împărtășite cu Newsweek.

Un atac nuclear masiv: chiar dacă am presupune că ar fi tehnic posibil, că toți cei din lanțul de comandă execută ordinele, or nu cred că mai este cazul în prezent, totuși nu ar avea nicio logică. Un atare atac ar afecta pe toată lumea”, a scris informatorul într-un email din 17 martie.

Pe de altă parte, folosirea unei arme nucleare tactice împotriva Ucrainei „ar dovedi slăbiciune militară” și ar însemna „înfrângerea” Rusiei atât în ochii inamicilor cât și ai țărilor neutre, una pe care nici măcar succesul militar nu le-ar putea anula", a argumentat „Wind of Change, adăugând că Putin ar putea lansa atare amenințări pentru "posibila intimidare a Occidentului".

Un eventual atac nuclear al lui Putin în războiul său cu Ucraina „nu ar realiza nimic" și ar putea "provoca astfel de consecințe încât nu are rost să le luăm în considerare", a scris agentul „Wind of Change” într-un e-mail din 12 aprilie.

Denunțătorul a sugerat că lanțul de comandă de la Kremlin ar bloca probabil ordinul lui Putin de a lansa un atac nuclear.

Asta dacă este "tehnic posibil", or nu există nicio certitudine în această privință, a subliniat informatorul.

„Mai exact, pentru început, ar fi nevoie de acordul tuturor celor implicați (pentru a executa un atac nuclear), ceea ce pare a fi complicat. Apoi, ar fi nevoie ca posibilitățile tehnice să corespundă "dorințelor", iar aici totul este complicat", au explicat ei.

Totodată, Rusia ar trebui să îl lanseze în așa fel încât "să nu se obțină o rachetă la fel de distructivă care să lovească punctul de origine. (o lovitură nucleară de răspuns din partea Occidentului)" și să ia în considerare intervenția altor națiuni asupra teritoriului rusesc, a precizat Wind of Change.

Rachetele vor trebui în plus să ajungă la ținte, deoarece "interceptarea neuniformă" a unor astfel de rachete deasupra teritoriului nostru ar putea fi un "efect secundar" neplăcut" care ar anula totul."

'Nu există o strategie'

În același email, agentul FSB a criticat lipsa de strategie a Kremlinului în acest război, arătând cu degetul spre Putin pentru eșecurile militare ale Rusiei în Ucraina la acea vreme.

Punctul culminant al problemei rusești a fost creat acum de Putin personal - deja prin faptul că își pune cerințele politice mai presus de orice considerente: militare, sociale, economice", a scris el.

„Nu avem o strategie... Încă de acum două săptămâni, exista speranța că actuala criză va forța conducerea de vârf a țării să facă un pas înapoi responsabil, să evalueze situația și să caute soluții reale la situația actuală.

În schimb, vedem comportamentul unui jucător care a avut o cădere nervoasă și încearcă să recupereze pariurile pierdute cu orice preț. Și nu există nimeni care să îl oprească, iar anturajul său îi îngăduie acest lucru (ar trebui să vedeți cum se ploconesc chiar și oamenii noștri [în FSB])."

Război între aliații lui Putin

Cele mai recente scrisori ale denunțătorului, datate în noiembrie, dezvăluie un război civil între cei mai apropiați aliați ai lui Putin.

Informatorul se concentrează pe Evgheni Prigojin, un aliat al lui Putin și fondator al grupului de mercenari Wagner Group, și pe liderul cecen Ramzan Kadîrov.

Atât Prigozhin, cât și Kadîrov au continuat să critice modul în care este gestionat războiul lui Putin împotriva Ucrainei, părând să se alieze unul cu celălalt în rare manifestări de disidență, sugerând că ar putea apărea fisuri în interiorul Kremlinului.

Nu există nicio modalitate de a «schimba totul» în Rusia, astfel încât țara în ansamblu să funcționeze și să nu se prăbușească în abisul terorii”, se arată într-un email care face referire la modul în care s-ar desfășura un război civil în țară.

„La început s-ar putea să avem parte de o revoltă întâmplătoare, doar cu jafuri și încăierări haotice între toți. Permiteți-mi să vă explic: lupta agențiilor de securitate împotriva structurilor lui Prigojin, un adevărat război unul împotriva celuilalt, este rea, dar în general inevitabilă”, a scris el..

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale