Dialog despre comerț și terorism: Donald Trump l-a primit la Casa Albă pe premierul Indiei

Dialog despre comerț și terorism: Donald Trump l-a primit la Casa Albă pe premierul Indiei

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a primit luni la Casa Albă pe premierul Indiei, Narendra Modi, căruia i-a cerut să elimine obstacolele din calea exporturilor de produse americane, informează DPA.

"După întâlnirile noastre de azi, voi spune că relația dintre India și Statele Unite nu a fost niciodată mai puternică, nu a fost niciodată mai bună", a declarat Trump într-o declarație de presă comună cu Modi, în Grădina de Trandafiri a reședinței prezidențiale.

Adresându-se direct oaspetelui său, președintele american a spus: "Sper să colaborez cu dumneavoastră, domnule prim-ministru, pentru a crea locuri de muncă în țările noastre, pentru a dezvolta economiile noastre și pentru a crea o relație comercială corectă și reciprocă".

La rândul său, Modi a remarcat că țara sa și SUA sunt motoare ale creșterii economiei mondiale și a apreciat că experiența în afaceri a lui Trump va contribui la relația bilaterală.

Pe agenda dialogului celor doi lideri, care s-au întâlnit pentru prima dată, s-au mai aflat și cooperarea în domeniul apărării, inclusiv posibilele vânzări de armament, și combaterea terorismului. Prim-ministrul Indiei a declarat că s-a ajuns la un acord privind intensificarea schimbului de informații.

Înaintea evenimentului, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că India este cu un pas mai aproape de o posibilă achiziție de avioane de transport C-17 din SUA, în valoare de 366 de milioane de dolari. Suma include un sistem de avertizare împotriva rachetelor și alte echipamente. Agenția pentru Cooperare în Securitate și Apărare a înaintat Congresului SUA certificarea necesară pentru o eventuală tranzacție. Presa din India a anticipat că se va anunța și vânzarea a 22 de drone fără armament, dar subiectul nu a fost menționat în declarațiile de presă, iar jurnaliștilor prezenți la Casa Albă nu li s-a permis să pună întrebări.

Trump a declarat că Statele Unite vor semna cu India contracte pe de export de energie pe termen lung, inclusiv acorduri în valoare de 32 de miliarde de dolari privind livrările de gaz petrolier lichefiat, dar partea americană încă mai încearcă să obțină un preț ceva mai bun.

Președintele american a anunțat că fiica sa, Ivanka Trump, a fost invitată de Modi să conducă delegația Statelor Unite la summitul internațional pentru antreprenoriat, care va fi găzduit anul acesta de India.

În cursul serii, Narendra Modi urma să fie oaspetele președintelui american la un dineu de lucru — o premieră pentru actuala administrație de la Casa Albă, remarcă Reuters. Trump a subliniat că "prim-ministrul Modi și cu mine sunte lideri mondiali în media sociale. Atât eu, cât și Modi credem că cetățenii țărilor noastre doresc să fie informați direct de liderii lor". Reuters adaugă că ambii lideri sunt cunoscuți pentru disprețul lor față de politicienii consacrați.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...