Diaspora către Dăncilă: OUG pe tema legilor justiției nu ar face decât să slăbească a treia putere în stat

Diaspora către Dăncilă: OUG pe tema legilor justiției nu ar face decât să slăbească a treia putere în stat

11 organizații civice ale românilor stabiliți în mai multe state europene i-au adresat premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă în care avertizează asupra pericolului adoptării unei OUG pe justiție în ședința de luni, scrie  G4Media.ro .

 ”Facem un apel deschis ca atât Parlamentul cât și Guvernul României să ia în considerare raportul și recomandările Comisiei de la Veneția”, se arată în scrisoarea deschisă, alături de faptul că ”Ministrului Justiției i-a fost delegată mai multă putere, ducând astfel la o slăbirea puterii Consiliului Superior al Magistraturii, garant al independenței justiției”.

Semnatarii scrisorii îi cer premierului să nu adopte OU, arătând că ”o Ordonanță de Urgență pe tema legilor justiției nu ar face decât să slăbească a treia putere în stat, dar și să lărgească lipsa de comunicare și transparență între societate și puterile în stat”.

Scrisoare deschisă adresată prim-ministrului României, Doamna Vasilica-Viorica Dăncilă

Stimată doamnă Prim-ministru,

Grupurile Civice semnatare acestei scrisori vă scriu cu imediată îngrijorare cu privire la declarația făcută recent de către Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, legat de o posibilă Ordonanță de Urgență pe tema justiției luată în considerare de către Guvernul României pentru data de luni, 15 octombrie 2018.

Dorim să vă aducem la cunoștință poziționarea noastră față de o posibilă Ordonanță de Urgență pe legile justiției și anume că facem un apel deschis ca atât Parlamentul cât și Guvernul României să ia în considerare raportul și recomandările Comisiei de la Veneția.

Reamintim și poziția partenerilor noștri în cadrul Uniunii Europene, dar fără a ne limita la aceștia: independența justiției trebuie să fie asigurată și oferită în mod transparent și în conformitate cu recomandările atașate pentru a oferi un cadru modern sistemului judiciar din România.

Considerăm că promulgarea legilor L303/2004, L304/2004 și L317/20044 nu au condus sistemul judiciar din România spre modernizarea și îmbunătățirea lui, ci dimpotrivă, duc către ciuntirea independenței și bunei funcționări a justiției independente din România.

În contextul deciziei CCR din 30 mai 2018 cu numărul 3585, dorim să vă aducem la cunoștință faptul că Ministrului Justiției i-a fost delegată mai multă putere ducând astfel la o slăbirea puterii Consiliului Superior al Magistraturii, garant al independenței justiției.

O Ordonanță de Urgență pe tema legilor justiției nu ar face decât să slăbească a treia putere în stat, dar și să lărgească lipsa de comunicare și transparență între societate și puterile în stat.

Considerăm că adoptarea unei Ordonanțe de Urgență ce afectează sistemul judiciar din România, în contextul actual, fără a se face un studiu de impact și fără a se lua în calcul opiniile experților, dar și fără discuții cu societatea, este o măsură precară cu un potențial impact negativ ridicat asupra bunăstării românilor și României în cadrul angajamentelor cu Uniunea Europeană, dar și cu restul partenerilor României.

Semnează Organizațiile Civice:

Grupul Civic Madrid
Împreună München
Procivic#Bilbao
Protestatari PRO Democrație Londra
#Rezist Bilbao
#Rezist Constanța
#Rezist Dublin
#Rezist Lyon
#Rezist Zürich
#Rezistăm și la Paris
Ștafeta Steagului Uniunii Europene

 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Alin Stoica, declarații revoltătoare despre România în presa belgiană

2 Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ

3 Punct de cotitură în război? / Rusia lansează în premieră rachete din Marea Azov asupra Ucrainei

4 VIDEO „Există o singură civilizație inteligentă în Calea Lactee”

5 Radioul Ministerului Apărării din Rusia: „În Moldova, oamenii au un singur rinichi pentru că occidentalii au nevoie de piese de schimb”