„Diavolii de pe Nipru“ și „batalionul Șaman“ provoacă pierderi grele armatei lui Putin

„Diavolii de pe Nipru“ și „batalionul Șaman“ provoacă pierderi grele armatei lui Putin

Forțele speciale ucrainene, supranumite de ruși „diavolii de pe Nipru“ au desfășurat un raid îndrăzneț într-o așezare de pe malul stâng ocupat al râului Nipru.

Diavolii de pe Nipru Foto Ukrinform

Potrivit surselor Institutului pentru Studierea Războiului (ISW ), marți dimineața devreme, forțele ucrainene au venit cu șapte bărci - fiecare transportând aproximativ șase până la șapte soldați - în apropierea așezării Kozaci Laheri, și în urma unui asalt fulgerător au spart linia defensive a rușilor și au avansat până la 800 de metri adâncime.

Un milblogger pro-rus a spus că raidul a cauzat „probleme inevitabile și extrem de dureroase” forțelor ruse. Dar Kievul a rămas tăcut. Miercuri, ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, „nu a confirmat informațiile“ despre raid.

Kozaci Laheri se află pe malul stâng al Niprului, ocupat de ruși, din regiunea Herson. Satul are aproximativ 3.700 de locuitori, dar unii au fost evacuați când forțele ruse au aruncat în aer barajul hidrocentralei Kahovka pe 6 iunie 2023. Localitatea este ocupată de forțele ruse din 24 februarie 2022.

Folosind bărci cu viteză și drone de înaltă tehnologie, „Diavolii de pe Nipru“ au desfășurat în mai multe rânduri operațiuni de-a lungul insulelor fluviului.

De data aceasta, atacul a fost dat din ambarcațiuni mici, asistate de drone folosite pentru supraveghere, dar și cu lovituri din aer asupra unor poziții ale forțelor rusești. Un blogger prorus a scris că ”diavolii înoată de-a lungul Niprului, în bărci de mare viteză”.

Batalionul Șaman, spaima generalilor lui Putin

Ucraina are o unitate de elită a Forţelor pentru Operaţii Speciale, cunoscută sub numele de Batalionul Șaman, care se concentrează să distrugă infrastructura rusească care este folosită pentru a ataca teritoriul ucrainean. Forțele speciale fac parte din Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării și printre obiective se numără și eliminarea ofițerilor ruși de rang înalt.

„Am avut o creștere a numărului de ținte, misiuni asupra unor persoane sau facilități specifice, cum ar fi clădiri în care se află un general sau cineva cu rang înalt în Rusia“ a declarat pentru „The Times“ un sergent în vârstă de 30 de ani cu indicativul „Inteligent“.

El a arătat o înregistrare video a uneia dintre aceste ambuscade în apropiere de Belgorod, la granița cu Ucraina, în timpul căreia a fost ucis un ofițer militar rus care conducea un camion.

„Inteligent" a precizat că, în ultimele șase luni, luptătorii batalionului Șaman au desfășurat cu succes „mai mult de zece astfel de operațiuni".

Rușii, pe cale să piardă una dintre redutele spre Mariupol

Bloggerii militari ruși și alte surse au început să vorbească despre faptul că ucrainenii sunt pe cale să încercuiască trupele de invazie din Urojaine, o redută cheie a armatei ruse din sudul regiunii Donețk care apără drumul către orașul-port Mariupol.

Potrivit informațiilor care circulă pe social media, trupele ucrainene au reușit încă de marți să treacă de câmpurile de mine care înconjoară satul. Situația este una în desfășurare.

„Se pare că un fel de protuberanță s-a format în zona Urojaine - au loc bombardamente din toate părțile de parcă soarta războiului depinde de acest mic sat nefericit ... Deja am obosit să ne târâm pe fundul tranșeelor”, a scris Aleksndr Hodakovski miercuri seara pe canalul său de Telegram.

Hodakovski este comandantul Batalionului Vostok, creat de separatiștii pro-ruși din Donbas în 2014, la câteva luni după anexarea Crimeii. Hodakovski este unul dintre cei mai cunoscuți lideri militari ai separatiștilor, președintele rus Vladimir Putin numindu-l în luna martie a acestui an în funcția de şef al Gărzii Naţionale Ruse (Rosgvardia) pentru regiunea ocupată Doneţk.

„Au existat informații că inamicul a reușit să ne împingă din unele poziții și că Urojaine a devenit încercuit parțial, însă imediat după aceea a început un asemenea haos încât este imposibil să înțelegi cine este unde în momentul de față. Rugați-vă, frați ortodocși, pentru băieții noștri. Fie ca Dumnezeu să îi apere”, a adăugat Hodakovski.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite notează că Ucraina își continuă operațiunile ofensive de-a lungul graniței dintre regiunile Donețk și Zaporojie, „avansând marginal” pe 9 august. ISW citează de asemenea mai mulți bloggeri militari ruși care afirmă că trupele ucrainene au capturat din pozițiile rusești aflate la nord de Urozhaine și că au avansat și în alte direcții din zonă.

Alte surse afirmă că trupele rusești din sat s-au retras gradual către centrul său, situația exactă de aici nefiind întru totul clară, după cum menționa și comandantul Batalionului Vostok.

Se spune că armata ucraineană a concentrat aici unele dintre cele mai bune trupe ale sale, notând că pe această axă a ofensivei au fost alocate 4 brigăzi de infanterie, un regiment de trupe aeropurtate și o brigadă de infanterie motorizată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat