Dieta care te ajută să slăbești sănătos. Ce trebuie să faci în plus | STUDIU

Dieta care te ajută să slăbești sănătos. Ce trebuie să faci în plus | STUDIU

Persoanele în vârstă care au urmat o dietă mediteraneană săracă în calorii și au făcut exerciții fizice minime până la șase zile pe săptămână au căpătat mușchi și au pierdut o cantitate semnificativă de grăsime corporală în maximum un an și au păstrat o mare parte din aceasta timp de trei ani, potrivit unui nou studiu.

FOTO: Shutterstock

„Acest studiu demonstrează că o dietă mediteraneană cu calorii controlate plus exerciții fizice nu produce pur și simplu o pierdere în greutate, ci are ca rezultat o redistribuire a compoziției corporale dinspre grăsime spre mușchi”, a declarat Dr. David Katz, specialist în medicină preventivă și stil de viață, care nu a fost implicat în studiu, notează CNN.

Pe lângă pierderea grăsimii corporale generale, participanții la studiu au pierdut grăsimea viscerală periculoasă de pe burtă, care ar putea duce la diabet, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

Deși concluziile noului studiu „nu sunt o surpriză”, ele extind beneficiile dietei și ale exercițiilor fizice „de la simpla pierdere în greutate la mobilizarea grăsimii viscerale dăunătoare”, a declarat Katz, președinte și fondator al organizației non-profit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei bazate pe dovezi privind stilul de viață.

Grăsimea viscerală nu poate fi văzută. Ea se află în spatele mușchilor stomacului, înconjurând organele din adâncul abdomenului. Dacă grăsimea viscerală reprezintă aproximativ 10% din masa totală de grăsime din corpul dumneavoastră, acest lucru este normal și sănătos, potrivit Cleveland Clinic. Cu toate acestea, prea multă grăsime viscerală poate crea inflamații, contribuind la apariția bolilor cronice.

„Acest studiu confirmă faptul că ne putem schimba profund starea metabolică”, a declarat principalul cercetător în domeniul nutriției, Dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor de medicină la Harvard Medical School din Boston.

„Acum trebuie să oferim un mediu de susținere și resurse pentru a-i ajuta pe oameni să facă această schimbare, deoarece acest lucru va fi benefic atât pentru indivizi, cât și pentru societate în ansamblu”, a declarat Willett, care nu a fost implicat în studiu.

Ce presupune dieta mediteraneană

Studiile au descoperit că dieta mediteraneană, premiată, poate reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, demență, pierdere de memorie, depresie și cancer de sân. Dieta, care este mai degrabă un stil alimentar decât o dietă restrictivă, a fost, de asemenea, asociată cu oase mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă.

Dieta se caracterizează printr-o bucătărie simplă, bazată pe plante, majoritatea fiecărei mese fiind axată pe fructe și legume, cereale integrale, fasole și semințe, cu câteva nuci și un accent puternic pe uleiul de măsline extravirgin. Grăsimile, altele decât uleiul de măsline, cum ar fi untul, sunt consumate rar, dacă nu chiar deloc, iar zahărul și alimentele rafinate sunt rezervate pentru ocazii speciale.

Carnea roșie este folosită cu moderație, de obicei doar pentru a da gust unui fel de mâncare. Este încurajat consumul de pește gras, care este plin de acizi grași omega-3, în timp ce ouăle, lactatele și carnea de pasăre sunt consumate în porții mult mai mici decât în dieta occidentală tradițională.

Interacțiunile sociale în timpul meselor și exercițiile fizice sunt pietre de temelie de bază ale stilului mediteranean de alimentație. Modificările stilului de viață care fac parte din această dietă includ mâncatul cu prietenii și familia, socializarea în timpul meselor, consumul conștient al alimentelor preferate, precum și mișcarea și exercițiile fizice conștiente.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”