Dietele care sunt bune pentru sănătate inimii

Dietele care sunt bune pentru sănătate inimii

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile de inimă sunt principala cauză de mortalitate a bărbaților și femeilor din întreaga lume, însă există modalități de a reduce semnificativ riscul, notează CNN.

FOTO: Shutterstock

Alături de exercițiile fizice regulate, o dietă sănătoasă este o modalitate esențială de a ține la distanță bolile de inimă.

Ce dietă respectă cel mai bine orientările alimentare ale Asociației Americane a Inimii

Într-o nouă declarație științifică, cei mai importanți experți în nutriție au clasificat 10 diete populare în funcție de capacitatea lor de a respecta orientările dietetice ale Asociației Americane a Inimii, publicate în 2021.

Astfel, Dieta DASH a fost 100% conformă cu obiectivele unei alimentații sănătoase pentru inimă. DASH înseamnă Dietary Approaches to Stop Hypertension (Abordări dietetice pentru prevenirea hipertensiunii), tensiunea arterială ridicată fiind un factor major al bolilor de inimă și al accidentelor vasculare cerebrale.

Dieta pescatariană, care permite consumul de lactate, ouă, pește și alte fructe de mare, dar nu permite consumul de carne sau păsări de curte, a fost aliniată în proporție de 92% la orientările AHA. Dieta lacto-ovo-vegetariană, care permite lactatele și ouăle, precum și variantele care includ una sau alta, au fost aliniate în proporție de 86%.

Dieta mediteraneană a fost conformă în proporție de 89% la recomandările dietetice ale AHA. Dieta populară s-a clasat pe locul al treilea mai ales pentru că recomandă un pahar mic de vin roșu în fiecare zi și nu limitează sarea, a declarat autorul principal al studiului, Christopher Gardner, profesor de medicină la Centrul de Cercetare pentru Prevenție Stanford din California, care conduce Grupul de Cercetare pentru Studii de Nutriție.

Cercetările au legat dieta mediteraneană de reducerea riscului de diabet, colesterol ridicat, demență, pierdere de memorie, depresie și cancer de sân, precum și de pierderea în greutate, oase mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă.

Dietele foarte sărace în carbohidrați, cum ar fi Atkins, și diversele diete keto, cum ar fi dieta ketogenică sau WFKD, se află pe ultimul loc al modelelor de alimentație sănătoasă pentru persoanele cu probleme cardiace, din cauza accentului pus pe carnea roșie, lactatele integrale și grăsimile saturate, precum și a aportului limitat de fructe și legume.

Dietele foarte sărace în grăsimi care se aplică unor stiluri de viață vegane (72%), și dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi South Beach, Zone și indicele glicemic scăzut (64%) au fost mai puțin confome și au alcătuit al treilea nivel de diete.

Scopul studiului

În timp ce persoanele preocupate de sănătatea inimii pot și ar trebui să folosească noul clasament AHA al celor 10 diete, studiul a fost realizat pentru medici, a spus Gardner. Scopul este de a-i pune la curent pe medici, deoarece nutriția nu este adesea o prioritate în școala medicală.

„Este o foaie de parcurs pentru medici”, a spus Gardner. „Atunci când întreabă despre dietă - ceea ce nu cred că se întâmplă atât de des - și un pacient spune: «Oh, da, sunt paleo. Sunt vegan. Sunt keto sau sunt DASH», nu cred că știu cu adevărat ce înseamnă asta".

Acest lucru este absolut adevărat, a declarat cardiologul preventiv Dr. Andrew Freeman, director de prevenire a bolilor cardiovasculare la National Jewish Health, un spital din Denver.

„Am intervievat 1.000 de cardiologi acum cinci sau șase ani și a reieșit că aproximativ 90% dintre noi nu știu aproape nimic despre nutriție”, a spus Freeman, care nu a fost implicat în elaborarea declarației AHA.

Cu toate acestea, pacienții au nevoie ca medicii lor să discute cu ei despre nutriție în timpul controalelor regulate, a adăugat Freeman.

Acum, cu un grafic cu coduri de culori în mână, medicii vor fi mai bine informați pentru a discuta despre alimentele din aceste diete și pe care să le accentueze, să le limiteze sau să le evite, a spus Gardner. În loc să vorbească despre beneficiile anumitor nutrienți și alimente sănătoase pentru inimă, sfaturile ar trebui să se concentreze pe un model general de alimentație.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...