DIICOT analizează posibilitatea efectuării de verificări în legătură cu scandalul Panama Papers (surse)

DIICOT analizează posibilitatea efectuării de verificări în legătură cu scandalul Panama Papers (surse)

DIICOT analizează posibilitatea efectuării unor verificări în legătură cu implicarea unor cetățeni români în scandalul 'Panama Papers', au declarat, pentru AGERPRES, surse oficiale.

Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT analizează dosarele pe care le au deja în lucru și care ar putea avea legătură și cu 'Panama Papers'.

Șefi de stat și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, dar și rețele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, relevă o anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituții media care au reușit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăți panameze de consultanță, documente denumite acum generic 'Panama Papers', anunțau duminică publicațiile Le Monde și Le Soir.

Potrivit Le Soir, este cea mai mare scurgere de informații financiare înregistrată până în prezent, în timp ce Le Monde vorbește despre cea mai spectaculoasă intruziune în lumea obscură a finanțelor offshore.

Ancheta coordonată de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ) este semnificativă nu doar prin numărul documentelor — potrivit Le Monde ar fi circa 11,5 milioane—, ci și prin faptul că nume grele ar putea fi vizate de aceste dezvăluiri, Le Soir estimând că 'șocul este planetar'.

În centrul acestei 'pânze de păianjen' se află societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanță pentru crearea companiilor offshore, societăți ecran ce disimulează identitatea reală a proprietarilor lor.

Societatea Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, țară considerată unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei și o placă turnantă pentru spălarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude și activități criminale.

Documentele din arhiva acestei societăți panameze relevă că, începând din anul 1977 și până în 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entități offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienți proveniți din peste 200 de țări și teritorii.

AGERPRES/(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruștei)

Citiți mai mult:

Panama Papers: Credit Suisse și HSBC dezmint că și-au ajutat clienții să evite plata taxelor

Islanda: Proteste de amploare la Reykjavik după dezvăluirea scandalului "Panama Papers"

Panama Papers: Justiția panameză deschide o anchetă

Panama Papers: Olanda deschide o anchetă

Anchete în mai multe țări după dezvăluirile din "Panama Papers" (sinteză)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

4 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

5 Foarte interesante amănunte...