DIICOT dă AMĂNUNTE OFICIALE despre SPIONAREA șefei DNA

DIICOT dă AMĂNUNTE OFICIALE despre SPIONAREA șefei DNA

DIICOT face primele precizari oficiale in cazul spionarii Laurei Codruta Kovesi: Angajatii firmei israeliene au efectuat apeluri telefonice cu caracter amenintator si atacuri psihing. Doi israelieni, arestati preventiv in acest caz.

Weiner Ron si Geclowicz David, cei doi angajati ai firmei israeliene arestati preventiv in dosarul de hartuire a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, au efectuat multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator, precum si atacuri de tip phishing in vederea sustragerii de informatii din conturi de e-mail, informeaza DIICOT. Weiner Ron si Geclowicz David au fost retinuti pe data de 3 aprilie, ei fiind arestati in aceeasi zi pentru 30 de zile, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti, anunta DIICOT, intr-un comunicat.

Weiner Ron este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, in forma continuata, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

Geclowicz David este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integritatii datelor informatice si complicitate la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

"In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca, pe parcursul lunii martie 2016, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv/Israel cat si in Londra/UK, impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si cei doi inculpati, Weiner Ron si Geclowicz David, au initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, constand in fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora", arata DIICOT, in comunicatul citat.

DIICOT mai precizeaza ca "In cadrul gruparii astfel constituite, cei doi inculpati aveau roluri si sarcini precis trasate de catre cei doi lideri, respectiv inculpatul Weiner Ron raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii, detinand cunostintele informatice necesare, ocupandu-se de atacurile de phishing si de compromiterea efectiva a conturilor de e-mail, in timp ce, in prealabil, inculpatul Geclowicz David era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul persoanei publice vizate si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care in continuare formau tinta atacurilor informatice."

"In continuarea demersului, Weiner Ron, introducand fara drept credentialele titularilor legitimi, a accesat in mod repetat si fara drept (fara autorizarea/consimtamantul detinatorilor si utilizatorilor legitimi), respectiv prin incalcarea masurilor de securitate (ID-uri si parolele de autentificare) casutele de e-mail (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clientilor) a trei persoane", se mai arata in comunicatul DIICOT.

"Dupa ce in prealabil autorul a accesat respectivele conturile online si a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunostinta de informatiile si corespondenta privata stocate in cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat si le-a transferat in mod neautorizat in propriul sistem informatic, producandu-se in acest fel modificari inerente in continutul conturilor atacate", arata procurorii DIICOT.

DIICOT precizeaza ca, raportat la infractiunile care fac obiectul urmaririi penale, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, nu are calitate procesuala la acest moment.

Actiunea in acest caz a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO si DGPMB, mai precizeaza DIICOT.

Laura Codruta Kovesi, prima reactie: A fost o incercare nereusita de intimidare

"A fost o incercare nereusita de intimidare" - este prima reactie a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, in scandalul privind spionarea sa si posibile incercari de intimidare venite din partea unor fosti ofiteri de informatii israelieni.

Anchetatorii romani cerceteaza posibile incercari de intimidare si hartuire a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, declarasera anterior surse citate de Agerpres. "Au fost incercari de intimidare si hartuire a sefei DNA si a apropiatilor", precizau sursele citate, sustinand ca firma Black Cube ar fi angajat fosti ofiteri de informatii israelieni sa faca acest lucru la comanda unui client, cel mai probabil inculpat intr-un dosar DNA.

Patru cetateni israelieni sunt anchetati de DIICOT pentru spionarea comunicatiilor si tentative de compromitere a Laurei Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA, a dezvaluit miercuri dimineata Rise Project.

Doi dintre suspecti, Dan Zorella si Avi Yanus, fosti ofiteri de informatii, sunt co-fondatori si directori executivi ai firmei israeliene de investigatii private Black Cube, companie in care a activat Meir Dagan - fost director Mossad (spionajul israelian) in perioada 2002-2011, mai scrie Rise Project.

Acestia, impreuna cu mai multi angajati ai companiei Black Cube, printre care Ron Weiner si David Geclowicz, "au constituit un grup organizat in vederea comiterii mai multor infractiuni de hartuire si infractiuni informatice constand in efectuarea de multiple apeluri cu caracter amenintator (...) precum si atacuri de tip phishing (inselatorii electronice - n.n.) in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii conturilor de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept al continututului acestuia", potrivit procurorilor DIICOT, citati de Rise Project.Citește și:

populare
astăzi

1 Țara infracțională România / Două doctorițe au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru divulgarea subiectelor la rezidențiatul din 2021

2 Dacă asta nu o fi intoxicare ci realitate?

3 VIDEO Figuranții cu bani ne-au făcut de cacao / Artiștii trupei Coldplay, „extrem de afectați” după fluierăturile de la București la adresa tânărului ro…

4 „Atâția sâni am, atâția se văd. Parcă e mai rău să nu ai”

5 Încep surprizele? / SUA și Ucraina vor semna joi un acord de securitate