DIICOT: Șase persoane reținute pentru trafic de minori; sunt suspectate că au exploatat copii între 10 și 13 ani

DIICOT: Șase persoane reținute pentru trafic de minori; sunt suspectate că au exploatat copii între 10 și 13 ani

Procurorii Serviciului Teritorial Iași al DIICOT au reținut, în urma perchezițiilor care au vizat o grupare infracțională specializată în trafic de minori, șase persoane suspectate că au exploatat copii cu vârste între 10 și 13 ani, pe care îi forțau să comită furturi în România și în Franța.

Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis marți AGERPRES, procurorii au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților Gîndac Aurel, Drugu Gheorghe, Sănătescu Spania, Roman Marius, Bobocel Somna și Leonte Norica, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de minori.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2015, pe raza municipiului Iași, s-a constituit un grup infracțional organizat care a acționat pe linia traficului de minori constând în exploatarea unor minori, cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, care erau determinați să comită furturi din buzunare, din genți sau din incinta unor societăți comerciale, bunurile fiind însușite de către membrii grupului, proprii părinți ai minorilor. Membrii grupului își determinau proprii copii minori, uneori prin violență, ca zilnic să se deplaseze pe raza municipiului Iași, cu predilecției în mijloacele de transport în comun, stațiile R.A.T.P. și incinta marilor complexe comerciale unde, în grup, comiteau furturi din buzunare sau din genți, constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani, bunuri de valoare pe care le dețineau victimele în gențile persoanele sau buzunarele hainelor", se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, minorii acționau organizat, se înțelegeau între ei prin mimică și reușeau să deposedeze victimele de bunuri sau valori. Bunurile obținute din furturi erau imediat pasate între ei și ascunse în anumite locuri, de unde ulterior erau recuperate de către minori, persoane interpuse sau de către părinții lor.

"În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut că minorii exploatați nu au urmat cursuri școlare sau în unele cazuri le-au abandonat, având în vedere preocupările infracționale. Minorii au fost instruiți de către părinți să acționeze în grup, în unele cazuri chiar cu violență pentru a-și asigura scăparea. În multe cazuri, victimele furturilor au fost elevi, studenți la unitățile școlare de pe raza municipiului Iași, în timp ce călătoreau în mijloacele de transport în comun sau în stațiile de așteptare, cărora le-au fost sustrase sume de bani, telefoane sau alte bunuri de valoare", se arată în comunicat.

Potrivit procurorilor, minorii au fost instruiți de părinți cum să comită furturile, să plaseze bunurile sustrase și să părăsească locul faptei pentru a nu fi prinși. Copiii au perceput în mediul familial ca un fapt normal săvârșirea de furturi și predarea bunurilor sustrase către părinți.

"S-a constatat că aceștia au susținut în unele cazuri față de lucrătorii de poliție care i-au prins în flagrant sau identificat ca autorii ai faptelor de furt că sunt trimiși de către părinții lor să fure și să aducă acasă bunuri sau bani pentru a întreține întreaga familie care este compusă din număr mare de membrii, inclusiv majori, care nu prestează activități legale aducătoare de venituri. Prin neasigurarea condițiilor necesare traiului zilnic, majorii au ajuns să îi forțeze pe minori să fure, aducându-i practic într-o stare de sclavie", precizează DIICOT.

Din anchetă a mai reieșit că membrii grupării infracționale au acționat în anii precedenți în state din vestul Europei, precum Spania, Franța sau Belgia, unde s-au ocupat cu furturile din buzunare, ajungând să facă obiectul unor proceduri judiciare. Începând din 2015, ei au revenit în țară, unde au pus la punct rețeaua de furturi din buzunare formată din propriii lor copii minori, profitând de faptul că aceștia nu răspund penal.

În paralel, unii dintre membrii grupării au efectuat deplasări în străinătate, în special în Franța, unde au comis în mod direct sau au coordonat alți copii ai lor, de această dată majori, în comiterea de furturi din genți sau buzunare.

Bunurile sustrase erau împărțite sau valorificate pe piața neagră, un rol important în acest sens având inculpații Marius Roman și Gheorghe Drugu.

Investigația penală a evidențiat faptul că furturile din buzunare sau din genți au cunoscut o creștere alarmantă în perioada ianuarie 2015 — martie 2017 în municipiul Iași, ceea ce a indus în rândul populației un puternic sentiment de nesiguranță și de teamă de a călători cu mijloacele de transport în comun sau de a frecventa zone aglomerate, respectiv căile de acces în incinta complexelor comerciale.

"În cadrul cercetărilor s-a reușit stabilirea legăturilor dintre membrii grupării, legături care se bazau pe relațiile de rudenie cât și a interesului de grup. Pentru minorii exploatați, noțiunea de furt era tratată ca un fapt divers, un mod de a obține pentru sine și membrii familiei sale venituri care să le permită un trai decent. Părinții au reușit să le inoculeze ideea că a fura este un mod de viață normal. Cu ocazia depistărilor în flagrant sau în cadrul audierilor ulterioare, minorii au ajuns să trateze faptele care le comit ca un mod de a se distra", se mai menționează în comunicatul DIICOT.

Anchetatorii au mai stabilit că minorii părăseau România însoțiți de membri ai grupării infracționale, în baza unor procuri notariale emise de părinți. De asemenea, ei participau la furturi alături de alți minori, care făceau parte din alte familii, lucru care, consideră procurorii, denotă legăturile dintre membrii grupării.

Pentru a-și spori veniturile ilicite, unii dintre membrii grupării au început, în 2016, să acționeze la Paris, unde principalii vizați erau turiștii aflați în locurile aglomerate din centrul orașului.

"În Paris, minorii au fost coordonați de către inculpata Sănătescu Spania alias Anglia, cazarea fiind inițial în barăci, într-un parc sau teren viran de la periferia orașului Paris, în imediata apropiere a cartierului Saint Denis, loc în care se regăsesc numeroase familii de rromi din cartierul Păcureți și din municipiul Roman. La rândul său, inculpata Sănătescu Spania era coordonată de către inculpatul Drugu Gheorghe, care a instruit-o atât pe ea cât și minorii exploatați cu privire la comportamentul în relația cu autoritățile franceze, modul de comunicare prin intermediul mijloacelor de comunicare telefonică impunând utilizarea unui limbaj codificat, astfel banii erau numiți 'albe', telefoanele sau portofelele 'portocale', 'a mânca' însemna a fura", potrivit DIICOT.

Anchetatorii au stabilit că Spania Sănătescu a asigurat în Paris cazarea și coordonarea la furat a fiicelor inculpatei Somna Bobocel, care era informată cu privire la activitatea fiicelor sale, bunurile sustrase și modalitatea în care urma să primească beneficiile rezultate în urma comiterii infracțiunilor.

Și concubina inculpatului Marius Roman, Valentina Răileanu zisă "Bijuteria", s-a deplasat la Paris în mai 2016 împreună cu un grup de minori de etnie romă, care urmau să fie folosiți la comiterea de furturi din buzunare la cerșit. Bunurile sustrase și sumele de bani au fost expediate din Franța în România prin colete, prin intermediul altor persoane sau prin sistemul de transfer monetar internațional.

Întrucât existau indicii că minorii erau transportați în Paris, iar autoritățile judiciare franceze investigau un grup infracțional format din cetățeni români domiciliați în municipiile Iași și Roman, de mesaje între autoritățile judiciare din România și Franța, la data de 22.02.2017 a fost încheiat un Acord pentru crearea unei echipe comune de anchetă.

"Din investigațiile penale efectuate de către autoritățile judiciare franceze a rezultat că încă din anul 2011 au fost înregistrate mai multe fapte de furt comise de către tineri majori și minori, de naționalitate română în zona de transport public metropolitan sau feroviar a Parisului. Aceste fapte au cunoscut o creștere bruscă în anii 2015 și 2016, în contextul organizării unor evenimente sportive de anvergură în Franța, precum Euro 2016 și COP21. Din cercetări a rezultat faptul că autorii furturilor aparțineau mai multor clanuri familiale din orașele Iași și Roman iar în Paris locuiau în diverse imobile ocupate ilegal din localitatea Saint Denis, fiind supravegheați de către adulți, în numele și la comanda cărora acționau", precizează DIICOT.

Prejudiciul cauzat în Paris, ca urmare a furturilor comise în perioada 2011-2016, a fost estimat la peste 600.000 de euro, din care 148.000 de euro au fost transferați din Franța în Romania.

DIICOT anunță că cercetările efectuate în dosar au fost extinse și față de alte persoane din municipiile Iași și Roman, cu privire la care există suspiciunea că își exploatează în mod direct sau prin interpuși proprii copii, determinându-i să comită furturi din buzunare.

Cei șase inculpați reținuți vor fi prezentați marți la Tribunalul Iași cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii DIICOT și polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate au efectuat, luni, 25 de percheziții domiciliare în județele Iași, Neamț și Prahova, pentru destructurarea unei grupări specializate în săvârșirea infracțiunii de trafic de minori, Direcția de Poliție Judiciară din Paris desfășurând, în paralel, o acțiune de mare amploare pentru depistarea unor persoane care fac parte din același grup infracțional.

Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis AGERPRES, sunt vizate de anchetă în jur de 120 de persoane aflate pe teritoriul României și al Franței, dintre care peste 70 de minori cu vârste între 10 și 13 ani.

La descinderile din România au participat 140 de polițiști și 170 de jandarmi. Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, iar activitățile procedurale și investigative au beneficiat de sprijin logistic și finanțare din partea EUROJUST.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”