Din culisele noului USL

Din culisele noului USL

Negocierile PNL, PSD şi UDMR au mers ca unse și în două zile s-au trasat liniile pe viitorul program de guvernare. Astfel, liberalii și social-democrații au căzut de acord asupra majorărilor de pensii și salarii și măsurile anti-COVID. O singură problemă a rămas încă nerezolvată și anume cine va fi premier. Florin Cîțu boicotează în continuare parafarea înțelegerii cu PSD și insistă cu nominalizarea sa pentru funcția de șef al Executivului. Liderii PNL, PSD și UDMR așteaptă de la președintele Klaus Iohannis o soluție. După medierea președintelui se dă unde verde la marea împărțeală a funcțiilor din instituțiile statului.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că Florin Cîțu nu vrea să cedeze în ceea ce privește o nouă desemnare privind funcția de premier. Președintele PNL, susținut de secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, își negociază pe toate canalele poziția pentru viitorul Guvern pentru că "odată ce va pierde funcția de premier își va pierde puterea și influența în partid și va deveni doar un președinte decorativ, au explicat sursele citate.

În prezent în PNL există o decizie în forurile statutare potrivit căreia președintele partidului este și candidatul pentru funcția de prim-ministru.

În interiorul partidului Florin Cîțu insistă să se mențină această decizie în speranța că va forța mâna președintelui Klaus Iohannis de a-l numi iar PSD va accepta într-un final.
Calculele lui Florin Cîțu nu se potrivesc cu cele ale PSD care i-a transmis clar și fără echivoc atât în discuțiile oficiale cât și în cele neoficiale că nu-l acceptă ca premier.
Surse din interiorul PSD au declarat pentru HotNews.ro că propunerea lui Nicolae Ciucă este agreată de către liderii social-democrați și este în acest moment una dintre soluțiile care ar putea debloca situația.
Potrivit surselor citate, liderii celor trei partide, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor, vor avea vineri o discuție în acest sens cu preşedintele Klaus Iohannis și se așteaptă ca şeful statului să le transmită acestora cine va fi premierul desemnat pentru viitorul guvern PNL-PSD-UDMR.
"Vom cere informal o soluție de la președinte și cel mai probabil vineri vom avea și un răspuns în acest caz ca să putem începe negocierile pe portofolii", au explicat sursele HotNews.ro.

În a doua zi de discuții pe programul de guvernare, liberalii și social-democrații s-au înțeles pe Sănătate, Muncă, Fonduri Europene, Apărare, Interne și Externe. PSD și PNL au anunțat împreună că pensiile și salariile trebuie să crească. De asemenea o temă special discutată a fost Programul Național de Redresare și Reziliență unde se pare că cele două partide au găsit un numitor comun.

  • proiectele contractate prin PNRR vor fi descentralizate cu includerea Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR), a Consiliilor Județene și a autorităților locale în calitate de autorități contractante
  • plafonarea consultanței la maxim 3% din proiectele finanțate din PNRR
  • majorarea pensiilor cu 11% - pensia minimă se majorează de la 800 de lei la 1000 de lei
  • salariul minim se va majora la 2550 lei
  • menținerea facilităților din sectorul de constructii, iar pe sectorul de IT trebuie avută în vedere o reviziure a contextului fiscal
Totodată, potrivit declarațiilor lui Alexandru Rafila și Nelu Tătaru a existat un consens PSD-PNL și pe capitolul Sănătate unde cele două partide au căzut de acord cu mai multe măsuri care se vor aplica rapid.
  • introducerea certificatului verde care include testarea gratuită a angajaților de la stat pentru o perioadă de 60 de zile.
  • acces extins la testare, înființarea de noi centre de testare
  • acordarea asistenţei medicale ambulatorii
  • accesul în ambulatoriu la terapie antivirală
Există capitole neîncheiate la Justiție, Finanțe și Agricultură unde echipele de negociere vor continua vineri discuțiile.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...