Director din Romgaz, denunțător la DNA după ce i s-au oferit 200 de mii de euro mită/Un om de afaceri a fost reținut de procurori

Director din Romgaz, denunțător la DNA după ce i s-au oferit 200 de mii de euro mită/Un om de afaceri a fost reținut de procurori

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au anunțat marți reținerea unui om de afaceri care i-a promis unui director dintr-o companie de stat 200 000 de euro pentru aprobarea plății unui contract, semnat anterior, care viza cumpărarea unui teren. Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre compania Romgaz. Bărbatul a fost denunțat la parchet și prins în flagrant de procurori în timp de dădea un avans de 50 de mii de euro.

Turnulsfatului.ro a scris, în urmă cu o săptămână, despre contractul cercetat de procurorii DNA. Sub motivul construirii în viitor a unei ”stații pilot de distribuție a gazelor naturale comprimate pentru vehicule”, Romgaz SA a cumpărat un teren cu opt milioane de lei. Cele 1,7 ha de teren au fost cumpărate de la firma vărului directorului de achiziții din Romgaz și de la firma șefei Biroului de achiziții, din același Romgaz. Afacerea nu are la bază ”date și documente suport care să întărească oportunitatea achiziționării terenului în cauză”, potrivit sursei citate.

Comunicatul integral al Direcției Naționale Anticorupție:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 12 mai 2020, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 28 aprilie – 11 mai 2020, inculpatul ar fi promis că îi va oferi suma de 200.000 euro unei persoane cu funcție de conducere într-o companie națională (martor) pentru ca aceasta, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să aprobe plata unui contract de vânzare-cumpărare ce fusese anterior încheiat între compania națională respectivă în calitate de cumpărător și o firmă privată în calitate de vânzător, fiind apoi autentificat la notariat. Obiectul contractului era achiziționarea, de către compania națională, a unei suprafețe de teren.
La data de 11 mai 2020, inculpatul i-a dat martorului, în numerar, un avans de 50.000 euro din suma promisă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 12 mai 2020, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ministrul Energiei, despre noul ordin ANRE: Omul nu se mai înghesuie la ghișeu, îi vine acasă factura pe ianua…

2 Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 d…

3 Un agent de la Penitenciarul Rahova, prins în flagrant de DNA când lua 10.000 de euro mită. În schimb, trebuia…

4 Activistul de mediu Daniel Bodnar a suferit un grav accident rutier. Medicii spun că nu-şi poate simţi picioar…

5 Ultimul moștenitor al tronului Imperiului Otoman a murit la 90 de ani