Djokovici, demn de Dosarele X: Cum fascinează lumea sportului la 36 de ani

Djokovici, demn de Dosarele X: Cum fascinează lumea sportului la 36 de ani

Dacă Hollywood cheltuiește sume colosale pentru realizarea unor blockbuster-uri cu supereroi, în lumea tenisului masculin am fost suficient de norocoși de a fi contemporani cu asemenea personaje în viața reală!

Djokovici, un sportiv cu adevărat formidabil

Pentru că exact așa pot fi catalogați jucători precum Roger Federer (41 de ani), Rafael Nadal (37 de ani) și Novak Djokovici (36 de ani) cu care ne-am delectat, în ultimii 20 și ceva de ani. Dacă primul s-a retras deja, iar „Matadorul“ stă prin clinci, în tentativa de a mai avea un ultim sezon în circuit în 2024, în schimb, Nole pare că a descoperit „elixirul tinereții“. Pe lângă faptul că are cele mai multe trofee de Grand Slam câștigate după 30 de ani, sârbul continuă să adauge la cifrele sale fabuloase. Care sunt atât de impresionante, încât nu mai pot fi contestate nici măcar de „evaluatorii de caracter“ de pe rețelele de socializare, foarte vehemenți la adresa lui Nole.

După două trofee câștigate la Australian Open și French Open, Djokovici a tranșat, deocamdată, subiectul G.O.A.T-ului din tenis (n.r. – Cel mai bun jucător al tuturor timpurilor), bornele atinse de el fiind incontestabile. Ajuns la Wimbledon 2023 (3-16 iulie), fără niciun turneu de pregătire pe iarbă, sârbul ar fi trebuit să aibă un prim meci de acomodare, cu ceva dificultăți măcar. Asta dacă Nole ar fi fost un simplu muritor de rând. Cum însă am stabilit deja că intră în categoria supereroilor din tenis, el și-a spulberat adversarul din primul tur: 6-3, 6-3, 7-6 cu argentinianul Pedro Cachin (28 de ani, 68 ATP).

Nu atât acest succes al lui Nole a impresionat însă, fiind totuși unul așteptat, ci faptul că el a lungit seria incredibilă a sârbului la turneele de Grand Slam. Eurosport , postul care transmite Wimbledon, a prezentat niște borne care vorbesc de la sine:

*A fost a 29-a victorie la rând pentru Djokovici la Wimbledon, în condițiile în care el n-a mai pierdut un meci aici din... 2017! Atunci, accidentat, s-a retras în timpul duelului cu Tomáš Berdych, în sferturi. Au urmat titluri câștigate la All-England Club în 2018, 2019, 2021 și 2022! În 2020, Wimbledon nu s-a ținut din cauza pandemiei.

*La Wimbledon, cu 29 de meciuri câștigate la rând, Djokovici are a patra cea mai lungă serie din istorie în era Open (n.r. – începută după 1968). Deocamdată, el e depășit de Björn Borg (41 de victorii succesive, între 1976-1981), Roger Federer (40 de victorii la rând, între 2003-2008) și de Pete Sampras (31 de victorii consecutive, între 1997-2001).

*Pentru a 66-a oară consecutiv, Nole a trecut de primul meci la un Grand Slam. Ca să vedem când a fost eliminat ultima dată la un turneu major, în runda inaugurală, trebuie să ne întoarcem în timp. Cu mult! Mai precis, până în Australian Open 2006. Adică, acum 17 ani!

*Odată cu victoria cu Cachin, sârbul a ajuns la 349 de victorii la turneele majore. Iată bilanțul său detaliat: Australian Open (89 de meciuri câștigate), French Open (92), Wimbledon (87) și US Open (81).

*Pe Terenul Central de la All-England Club, cea mai cunoscută arenă de tenis din lume, Nole se simte ca peștele în apă: tocmai a ajuns la 40 de meciuri consecutive câștigate aici, deținând recordul all-time la acest capitol.

Pentru Novak Djokovici urmează duelul din turul II, cu australianul Jordan Thompson (29 de ani, 70 ATP). Cei doi se vor afla la prima întâlnire, în circuitul ATP.

Întrebat despre continuarea traseului său la All-England Club, Nole a admis că nivelul jocului său trebuie să crească: „Ştiu că pot juca şi mai bine, dar în acelaşi timp, după un sezon lung pe zgură, venind la Wimbledon fără niciun turneu de încălzire, fără niciun meci oficial pe iarbă, m-am cam aşteptat, nefiind la 100%. Am mai fost în această situaţie înainte. De aceea, sper că, pe măsură ce turneul avansează, tenisul meu se va îmbunătăţi“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat