DNA a trimis în judecată doi afaceriști din Harghita care au produs un prejudiciu uriaș

DNA a trimis în judecată doi afaceriști din Harghita care au produs un prejudiciu uriaș

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată,

în stare de arest preventiv, a inculpatului

KEPE ISTVAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- participație improprie la evaziune fiscală, în formă continuată,
- participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- spălare de bani, în formă continuată,

și în stare de libertate a inculpaților:

CENGHER ILIE, administrator al SC Iliudicris SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de
- participație improprie la evaziune fiscală, în formă continuată,
- participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- uz de fals (70 infracțiuni),

S.C. ILIUDICRIS S.R.L. pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- evaziune fiscală în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
- uz de fals (70 infracțiuni).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Începând cu anul 2009, inculpatul Kepe Istvan a început să desfășoare acțiuni pregătitoare pentru crearea unui lanț de tranzacționare fictivă, prin controlul mai multor societăți comerciale, în scopul prejudicierii bugetului general consolidat al statului român. Lanțul de tranzacționare, ce a fost finalmente creat și controlat, a cuprins relații comerciale fictive între 6 societăți comerciale, una dintre ele fiind SC Iliudicris SRL.

Concret, inculpatul Kepe Istvan a determinat cu intenție, prin intermediul celuilalt om de afaceri, pe contabilul SC Iliudicris SRL, la săvârșirea, fără vinovăție, a infracțiunii de evaziune fiscală prin evidențierea în contabilitate a unui număr de 89 facturi fiscale falsificate, puse la dispoziția acestuia de către inculpatul Cengher Ilie, în care erau înscrise mențiuni nereale privind pretinse livrări de mărfuri.

Ulterior, contabilul a completat cu mențiuni nereale 13 deconturi de TVA lunare/trimestriale pentru SC Iliudicris SRL pe care ulterior le-a depus la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Harghita.

În același context, inculpatul Cengher Ilie, în calitate de administrator al SC Iliudicris SRL, a întocmit în fals un număr de 61 note de recepție în care a înscris contrar adevărului faptul că s-ar fi recepționat mărfuri pretins achiziționate de la o societate de tip „fantomă” controlată de inculpatul Kepe Istvan. Aceste înscrisuri au fost încredințate aceluiași angajat spre a fi evidențiate contabil și pe care acesta le-a prezentat organelor de control din cadrul Agenției Naționale De Administrare Fiscală - Direcția Generală a Finanțelor Publice a județului Harghita cu ocazia unui control efectuat în perioada 01.02.2012- 23.03.2012.

Urmarea acestor demersuri a fost prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 13.847.086,87 lei, reprezentând TVA dedus nelegal.
O parte din acești bani, respectiv 2.633.335 lei, au fost transferați în contul aceleiași firme „fantomă” și retrași ulterior de o persoană de încredere a inculpatului Kepe Istvan, în final, banii ajungând la acesta din urmă, care cunoștea proveniența lor ilicită.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Cengher Ilie și Kepe Istvan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

3 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 „Dă-i în cap, omoar-o!” / „Planeta Moldova”, faza pe soacre