DNA: Constantin Bungău, rector al Universității din Oradea, trimis în judecată

DNA: Constantin Bungău, rector al Universității din Oradea, trimis în judecată

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Constantin Bungău, rector al Universității din Oradea, acuzat de luare de mită, în formă continuată.

În dosar, au fost deferiți justiției: sub control judiciar — Floare Chipea, decan al Facultății de Științe Socio-Umane, pentru trafic de influență și luare de mită, ambele în formă continuată, și Maria Camelia Dindelegan, cadru didactic universitar, pentru cumpărare de influență și dare de mită (2 infracțiuni), ambele în formă continuată; în stare de libertate — Marin Vasile Dindelegan, soțul inculpatei anterior menționate, pentru complicitate la cumpărare de influență și la dare de mită (2 infracțiuni), ambele în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, în perioada iunie 2015 — ianuarie 2016, Maria Dindelegan, cu ajutorul soțului, a oferit în mai multe rânduri inculpatei Floare Chipea foloase în valoare totală de 7.950 lei, iar lui Constantin Bungău bunuri materiale în valoare de aproximativ 1.902 lei.

"Foloasele respective au fost primite în schimbul demersurilor efectuate de inculpații Chipea și Bungău pe lângă alte persoane din conducerea universității, precum și prin îndeplinirea cu rea credință a unor atribuții de serviciu, având ca scop acordarea titlului didactic de profesor universitar inculpatei Dindelegan", precizează DNA.

Procurorii au constatat că demersurile făcute de cei doi au constat în: influențarea persoanelor din conducerea universității astfel încât să fie scos la concurs un post didactic de profesor universitar; aprobarea scoaterii la concurs a postului respectiv; avizarea comisiei de concurs; întocmirea diferitelor acte necesare validării concursului.

"Ulterior, ca urmare a demersurilor efectuate de către Chipea și Bungău, Maria Dindelegan a obținut gradul didactic maxim în ierarhia posturilor universitare, respectiv acela de profesor universitar", se mai arată în comunicat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunerea de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria