DNA: Dan-Mihai Toader, fost director al Poștei Române, urmărit penal pentru luare de mită

DNA: Dan-Mihai Toader, fost director al Poștei Române, urmărit penal pentru luare de mită

Dan-Mihai Toader, fost director al CN Poșta Română, este urmărit penal de DNA pentru luare de mită și complicitate la spălare de bani, inculpatul aflându-se în executarea unei pedepse privative de libertate după ce a fost condamnat pentru abuz în serviciu legat de încheierea unor contracte de achiziție produse software.

Potrivit unui comunicat al DNA, în acest dosar sunt urmăriți penal și Ovidiu Prisecari și Georgeta Constantinescu, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, acuzați de complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Aceștia din urmă au fost reținuți, fiind prezentați, marți, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii spun că Toader, în calitate de director al Poștei Române, a primit, în cursul anului 2008, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei firme cipriote de software, suma de 1.600.000 de euro, pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu astfel încât firma respectivă să primească un contact de achiziție publică.

Programele informatice vândute de firma respectivă către CN Poșta Română cu suma de 6.583.000 de euro au costat în realitate 500.000 de euro, arată DNA.

"Din suma respectivă firma cipriotă a transferat 3.885.000 de euro în conturile deschise la o bancă din Elveția de trei companii offshore, controlate, în calitate de beneficiari reali, de către inculpații Prisecari Ovidiu și Constantinescu Georgeta. De aici, cei doi inculpați au transferat 1.600.000 de euro, reprezentând mita destinată directorului general al Poștei Române, într-un cont deschis de o societate românească la o bancă din Austria, restul de 2.285.000 de euro au fost transferați în conturile din Elveția ale altor două firme offshore, de asemenea controlate de inculpații Prisecari Ovidiu și Constantinescu Georgeta. Din suma de 1.600.000 de euro, primită cu titlu de mită, inculpatul Toader Dan-Mihai a ordonat administratorului societății respective efectuarea mai multor plăți, în valoare de peste 500.000 euro, privind printre altele achiziționarea unui imobil în Grecia, achitarea taxelor de școlarizare pentru copii săi etc", explică anchetatorii.

În anul 2015, Dan-Mihai Toader, alături de alți trei angajați cu funcții de conducere din CN Poșta Română, a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 8 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, comisă în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție produse software, potrivit DNA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte... / Să stați pe aproape, că urmează evenimente în PSD...

2 VIDEO Încă un tronson de 10 km din Autostrada Bucureștiului va fi deschis peste câteva zile

3 Altă manipulare s-a fâsâit / Vlad Voiculescu, pus oficial sub urmărire penală de DNA pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu cu cons…

4 AUDIO Bela Bartok a documentat, din 1909, că linia melodică de la „Noi suntem români” este românească

5 Rareș Bogdan, text care ar trebui să dea de gândit...