Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

DNA: Dintr-o regretabilă eroare, o statistică a dosarelor restituite definitiv în ultimele 6 luni - prezentată ca fiind pe anul 2016

Direcția Națională Anticorupție a precizat sâmbătă seara, într-un comunicat de presă, că "în ultimele șase luni ale anului 2016 la DNA nu s-a înregistrat nicio restituire definitivă" și că, "dintr-o regretabilă eroare", un angajat al instituției "a prezentat o statistică a dosarelor restituite definitiv, aferentă ultimelor șase luni ale anului 2016 (cel de-al doilea semestru) pe care a intitulat-o ca fiind aferentă întregului an 2016".

Precizarea vine în contextul unei afirmații făcute în spațiul public de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, potrivit căreia DNA nu a avut în 2016 nicio restituire în dosarele trimise în judecată.

"Datele statistice aferente anului 2016 se află în curs de validare și de centralizare, în vederea întocmirii Raportului anual de activitate care va fi prezentat, ca în fiecare an, la sfârșitul lunii februarie 2017. În procesul de colectare a datelor, dintr-o regretabilă eroare, un angajat al DNA a prezentat o statistică a dosarelor restituite definitiv, aferentă ultimelor șase luni ale anului 2016 (cel de-al doilea semestru) pe care a intitulat-o ca fiind aferentă întregului an 2016. Într-adevăr, în ultimele șase luni ale anului 2016, la DNA nu s-a înregistrat nicio restituire definitivă", arată comunicatul de presă.

Sursa citată subliniază că "DNA face o verificare riguroasă a tuturor datelor statistice, în funcție de toate criteriile de evaluare, înainte de publicarea lor în Raportul de activitate pe anul 2016".

"Menționăm că, la criteriul "restituiri definitive", pe anul 2015 s-a dispus restituirea definitivă în 4 dosare, iar în anul 2014 tot în 4 dosare. Restituirea dosarului la procuror vizează completarea urmăririi penale în conformitate cu precizările făcute de judecătorul de cameră preliminară și nu echivalează cu exonerarea de răspundere penală a inculpatului. În unele situații restituirea poate să vizeze și aspecte de formă ale rechizitoriului", precizează DNA.

Într-un interviu la Digi 24, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, afirma, marți, că în cursul anului trecut niciun dosar nu a fost restituit definitiv de instanță Parchetului.

"Nu avem nicio restituire definitivă în cursul anului trecut, ceea ce nu s-a mai întâmplat în DNA de foarte mulți ani. Numărul restituirilor era destul de mic, dar acum, de când funcționează această cameră preliminară în care se invocă excepții și în care se dezbate modul în care au fost administrate probele, nu avem nicio restituire definitivă. Sunt situații în care s-au dispus restituiri și am contestat în calea de atac, s-a dispus refacerea anumitor aspecte din rechizitoriu și ne-am conformat dispoziției judecătorilor și am ajuns la acest rezultat", a explicat Kovesi.

AGERPRES/ (AS — editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALARMĂ Zeci de mii de români vor fi amendați după 26 mai! Jandarmeria, la ordinul ministrului Camen Dan, monit…

2 VIDEO Dăncilă, huiduită și apărată de zeci de jandarmi, a fost ascunsă într-o vulcanizare auto din Novaci! Apo…

3 Document. Citiți și voi ce avere are primarul PSD din Topoloveni după 29 de ani de mandat. Primește de la stat…

4 Info. Acesta este sondajul distribuit de Dragnea liderilor locali sâmbătă seara.

5 Informație. Candidații lui Voiculescu de pe lista PSD vor pleca la PPUSL imediat după validare! Dragnea, în râ…

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cascadorii halucinante pe skiuri