DNA: Fost viceprimar al unei comune din judeţul Tulcea, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

DNA: Fost viceprimar al unei comune din judeţul Tulcea, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Stelian Năstase, fost viceprimar al Primăriei Comunei Văcăreni, judeţul Tulcea, şi fiul acestuia au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru fraudă cu fonduri europene.

Potrivit unei sinteze a DNA transmisă joi AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Cornel Năstase, pentru comiterea a două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, din care una în formă continuată şi Stelian Năstase, la data faptelor viceprimar al Primăriei Comunei Văcăreni, judeţul Tulcea, pentru două infracţiuni de instigare la aceeaşi infracţiune.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că, în luna iunie 2010, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, Cornel Năstase ar fi folosit, în relaţia cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, mai multe documente şi declaraţii false în sensul că utilizează suprafaţa de 64 ha teren arabil, obţinând astfel pe nedrept subvenţii din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de 25.000 euro.

"În perioada 2010-2012, Cornel Năstase a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) trei cereri unice de plată la care a ataşat documente şi declaraţii false în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate", precizează DNA.

Prin aceste demersuri, arată sursa citată, Cornel Năstase Cornel ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 193.730,84 lei.

Anchetatorii precizează că, pe toată durata activităţii infracţionale, Cornel Năstase ar fi acţionat la instigarea tatălui său care, ulterior, l-a sprijinit în demersul său, atât moral cât şi material, prin punerea la dispoziţie a înscrisurilor false.

DNA informează că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu suma reprezentând contravaloarea integrală a finanţării nerambursabile, respectiv 105.906,96 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate de la momentul decontării sumelor şi până la data plăţii efective.

De asemenea, spun procurorii, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultura s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 193.730,84 lei la care se adaugă dobânzile prevăzute de legislaţia în vigoare, în cauză dispunându-se instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpatului Năstase Stelian.

De asemenea, menţionează DNA, s-a mai dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra oricăror alte bunuri prezente sau viitoare ale inculpaţilor care vor exista în patrimoniul acestora la momentul aducerii la îndeplinire a măsurilor asigurătorii, până la concurenţa sumelor de 193.730,84 lei şi 25.000 de euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren