DNA: SFT-CFR SA nu avea bani pentru păstrarea Hotelului Astoria, dar cumpăra plase de țânțari (rechizitoriu)

DNA: SFT-CFR SA nu avea bani pentru păstrarea Hotelului Astoria, dar cumpăra plase de țânțari (rechizitoriu)

Luminița Laura Gliga, fost director general al Societății Feroviare de Turism SFT CFR SA, nu a găsit suma necesară pentru achitarea datoriilor în contul cărora Hotelul Astoria a fost vândut la licitație, dar în aceeași perioadă a aprobat cheltuirea unei sume mult mai mari pentru diverse servicii, precum achiziția de plase împotriva țânțarilor sau de alarme auto, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA.

Printre plățile efectuate în perioada vizată de anchetatori se numără cele pentru tratații la cabinetul directorului general și pentru achiziționarea de apă plată.

"În perioada 10.04.2008 — 10.06.2008, inculpata a aprobat doar plăți parțiale, în valoare de 58.176 de lei, în contul unor datorii a căror executare silită prin vânzarea la licitație a unui imobil al societății era iminentă și în același timp a aprobat plăți în sumă de 298.484 de lei pentru servicii reprezentând avans tratații cabinet director general, plăți plase de țânțar, servicii de pază și protecție, prime de vacanță, prime de Crăciun achitate în luna aprilie, alarme auto, memory stick-uri, tonere, intervenții soft și abonamente legislative, apa plată (...), servicii TV-cablu, reparații auto, anvelope, reclamă în (...) și anunțuri în presa scrisă, cotizații sindicale. (...) Suma astfel cheltuită de societate ar fi fost suficientă pentru a acoperi valoarea creanțelor", se precizează în rechizitoriu.

Procurorii o mai acuză pe Luminița Laura Gliga că, deși vânzarea la licitație a Hotelului Astoria era iminentă, nu a întreprins la timp demersurile necesare pentru încasarea creanțelor pe care SFT CFR SA le avea asupra clienților săi, ceea ce i-ar fi permis achitarea rapidă, în numerar sau prin compensare, a debitelor în contul cărora imobilul a fost scos la vânzare.

"Astfel, potrivit procesului verbal din data de 13.01.2017 (...) întocmit de ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, rezultă că imediat după vânzarea la licitație a Hotelului Restaurant Astoria, mai exact în perioada 10.06.2008 — 15.07.2008, Societatea Feroviară de Turism — SFT-CFR SA a încasat creanțe în valoare totală de 243.303 lei, ce aveau scadența anterior datei de 10.06.2008, unele dintre acestea având o vechime mai mare de un an și jumătate", se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fostul director adjunct al SFT CFR SA, Cosmin Udor, fostul director general al SFT CFR SA, Luminița Laura Gliga, precum și pe executorul judecătoresc Bogdan Dumitrache, pentru împrejurările în care fostul Hotel Astoria din București a trecut în proprietatea unei societăți private, la un preț modic, prin procedură de executare silită inițiată ca urmare a neachitării unor datorii.

Cosmin Udor este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, Laura Gliga de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, în timp ce Bogdan Dumitrache este acuzat de stabilire a unei valori diminuate cu ocazia executării silite, informează un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

Potrivit anchetatorilor, Cosmin Udor, în calitate de director general delegat al SFT CFR SA, cu încălcarea legislației primare și fără a avea aprobările necesare ale Consiliului de Administrație, ale compartimentului financiar și ale celui juridic, a semnat, la data de 6 iulie 2007, două contracte de asistență juridică cu o societate profesională de avocați, pentru reprezentare legală în litigii, deși în cadrul societății funcționa un compartiment juridic.

Este vorba despre un contract de asistență juridică având ca onorariu suma de 3.500 euro lunar plus TVA și un onorariu de succes de 10% la sumele recuperate, precum și un contract de asistență juridică având ca onorariu suma de 3.000 euro lunar plus TVA și un onorariu de succes de 10% la sumele recuperate.

"Ambele contracte prevedeau că întârzierea la plata onorariului cu mai mult de 30 de zile atrage penalități de 0,3% pe zi întârziere și conțineau clauze potrivit cărora toate litigiile în legătură cu executarea contractelor sunt de competența unei instanțe arbitrale", se arată în comunicat.

Astfel, pe baza celor două contracte, în perioada 6 iulie — 6 septembrie 2007 și în perioada 15 octombrie — 6 decembrie 2007, societatea de avocați a emis facturi către SFT CFR SA, reprezentând servicii de asistență juridică, deși unele dintre acestea au fost prestate, iar altele nu.

Procurorii mai susțin că pentru facturile emise pentru perioada 6 iulie — 6 septembrie 2007 inculpatul Cosmin Udor a aprobat plata către societatea de avocați a sumei de 34.752 lei, pentru servicii de asistență juridică, deși acestea nu au fost prestate.

Ulterior, pentru facturile emise pe perioada 15 octombrie — 6 decembrie 2007, Laura Gliga, în calitate de director general al SFT CFR SA, nu a aprobat plata către societatea profesională de avocați, deși în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2008 SFT CFR SA avea pentru acest capitol bani la dispoziție, iar serviciile fuseseră prestate.

"În aceste condiții, societatea de avocatură a procedat la executarea silită pentru suma de 199.217 lei și, în acest scop, s-a adresat unui birou de executare judecătorească", precizează DNA.

Din partea acelui birou a fost desemnat Bogdan Dumitrache să realizeze executarea silită. În acest context a fost scos la licitație publică principalul activ al SFT CFR SA, respectiv Hotel — Restaurant Astoria din București.

Rechizitoriul relevă că, fără a solicita efectuarea unei expertize, executorul Bogdan Dumitrache a stabilit că valoarea imobilului Hotel — Restaurant Astoria (construcție și teren) este de 9 milioane lei. Aceasta, în condițiile în care SFT CFR SA era numai proprietara hotelului, iar asupra terenului aferent deținea doar un drept de folosință, proprietar asupra acestui teren fiind CNCFR SA.

Vânzarea la licitație a avut loc la data de 10 iunie 2008, iar o societate privată, singura participantă la licitație, a oferit suma de 9 milioane lei, adică prețul de pornire, acesta fiind și prețul la care s-au adjudecat Hotelul Astoria și terenul aferent.

"Valoarea stabilită de inculpatul Dumitrache Bogdan, de 9 milioane lei, a fost diminuată, cu intenție, față de valoarea comercială reală a imobilului, respectiv 16.196.400 lei (hotel și terenul aferent). Prin procesul-verbal din data de 17.07.2008, executorul judecătoresc a procedat la distribuirea sumelor rezultate din vânzarea prin licitație publică", se mai arată în comunicat.

După achitarea, din banii obținuți prin vânzarea Hotelului Astoria București, a datoriilor către societatea de avocați, către direcția de impozite și ANAF, diferența de 7.015.408,25 lei a fost virată, prin ordin de plată, în contul Societății Feroviare de Turism SFT — CFR SA.

Procurorii DNA mai spun că, la data de 17 septembrie 2008, Laura Gliga a dispus plata sumei de 7.015.408,25 lei către societatea privată care obținuse hotelul, fără ca această sumă să fi fost datorată. Aceasta, deși între SFT CFR SA și societatea privată care și-a adjudecat Hotelul Astoria nu existau relații contractuale.

"Prejudiciul total în dauna Societății Feroviare de Turism SFT CFR SA se ridică la 9.840.826 lei (aproximativ 2.675.000 euro), sumă cu care societatea respectivă a comunicat că se constituie parte civilă, ea reprezentând prejudiciul produs prin diminuarea, cu intenție, a valorii hotelului în procedura executării silite și suma obținută din vânzarea imobilului, pusă la dispoziția societății private, fără ca aceasta să fi fost datorată", se mai arată în comunicat.

Procurorii au dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Laura Gliga și Bogdan Dumitrache. De asemenea, în cauză, s-a mai dispus instituirea măsurii asigurătorii a popririi asupra sumelor aflate în prezent sau care vor intra în mai multe conturi ce aparțin inculpatei Laura Gliga.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...