Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

DNA solicită o reacție fermă a CSM față de 'atacurile fără precedent' la adresa procurorilor anticorupție

DNA a lansat, luni, un apel în care le solicită membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să aibă o reacție fermă față de "atacurile fără precedent care îi țintesc pe procurorii anticorupție".

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, atacurile sunt declanșate de "trusturi de presă partizane ale unor curente politice sau ale unor grupuri de interese de afaceri, împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA".

"În contextul în care se fac inclusiv afirmații foarte grave și hazardate că dosarele sunt falsificate, procurorii DNA continuă să își facă datoria și să identifice aspectele penale, să strângă probe pentru a-i trage la răspundere pe cei care încalcă legea și pentru a le indisponibiliza bunurile dobândite ilegal. Documentul atrage însă atenția că tot acest climat mediatic nu a fost și nu este unul care să favorizeze actul de justiție și, în lipsa unei reacții, riscă să submineze grav autoritatea judecătorească și să pună în discuție deontologia profesională a magistraților", se mai arată în comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, în ultimul an au fost formulate 24 de sesizări privind apărarea independenței sistemului judiciar și informări care au fost trimise procurorului general al României.

"Este fără precedent cum trusturi de presă partizane unor curente politice sau unor grupuri de interese de afaceri, împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA, fac zilnic nenumărate declarații publice și comentarii, prin care procurorii DNA sunt înfierați, calomniați, li se dezvăluie aspecte din viața privată. Tot acest climat mediatic nu a fost și nu este unul care să favorizeze actul de justiție, dar procurorii DNA își fac datoria, (...) iar pentru a se apăra împotriva acestor atacuri uzează de instrumentele legale care prevăd posibilitatea de a se adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru apărarea reputației sau a independenței", se menționează în apelul DNA.

Conform aceleiași surse, ar fi necesare mecanisme mai puternice de contracarare, în contextul în care se fac inclusiv afirmații "foarte grave și hazardate" referitoare la falsificarea dosarelor.

"Ne aflăm în situația în care procurorii DNA sunt agresați prin acuzații foarte grave, profund ofensatoare și absurde în talk show-uri ale anumitor canale TV, site-uri de cancan sau ziare partizane unor curente și grupuri de interese, așa încât se poate vorbi de o presiune exercitată de persoanele cercetate asupra procurorilor și asupra DNA de natură a submina grav autoritatea judecătorească și a pune în discuție deontologia profesională a magistraților", se mai arată în apelul adresat CSM.

DNA precizează că procurorii nu au posibilitatea de a-și face cunoscute punctele de vedere în același mod și nu pot, din punct de vedere legal și deontologic, să intre într-un dialog cu cei care îi acuză, astfel încât se limitează la cadrul procesual legal.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Prima MUIE de la Orban! Exclude OUG în domeniul justiției dacă devine premier. La fel ca Dăncilă! Botnița proc…

2 11 posibile nume de miniştri din Guvernul Orban. Turcan nu intră în guvern

3 RISE Project detonează NUCLEARA! ADEVĂRUL despre Dan Barna!

4 Asta e de DNA! Cuc a ras luni toată conducerea CFR pentru că a refuzat să semneze ilegal contracte de peste un…

5 Scrisoare cutremurătoare către parlamentarii care au votat legea recursului compensatoriu: Vă consider părtaş…

recomandări

Te ia DNA: Mihai Mohaci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video