DNA trimite instanţei dosarul angajărilor ilegale de la Apele Române Mureş, deschis în urma unei anchete de presă

DNA trimite instanţei dosarul angajărilor ilegale de la Apele Române Mureş, deschis în urma unei anchete de presă

Cosmin Butiulcă, la data faptei director al Administraţiei Bazinale de Apă (A.B.A.) Mureş, şi Adina-Simina Nemet, la data faptei director tehnic şi înlocuitor legal al directorului A.B.A. Mureş, sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

Artemiza Buculeu, şefă a Serviciului Resurse Umane la data faptei, şi Ionut-Ovidiu Cengher, fost director la Sistemul de Gospodărire a Apelor (S.G.A.) Mureş din cadrul A.B.A. Mureş, pentru complicitate la abuz în serviciu.

"În cursul anului 2020, inculpaţii Butiulcă Cosmin-Rareş şi Nemet Adina-Simina, în calităţile menţionate mai sus, beneficiind de ajutorul şefei Serviciului Resurse umane, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi dispus angajarea, prin detaşare (prelungită până la 9 luni), şi numirea temporară a inculpatului Cengher Ionuţ-Ovidiu pe postul de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş, în condiţiile în care acesta nu ar fi avut niciun fel de experienţă în acel domeniu şi nici nu ar fi îndeplinit condiţiile de ocupare a acelui post. Anterior, inculpatul Cengher Ionuţ-Ovidiu îşi desfăşurase activitatea în cadrul unui birou parlamentar. ", informează DNA.

Potrivit procurorilor, demersurile de angajare a lui Cengher Ionuţ-Ovidiu pe postul respectiv s-ar fi derulat foarte rapid, pe durata a doar trei zile (10-13 februarie 2020), perioadă în care ar fi fost eliberat şi postul de director al S.G.A. Mureş (prin emiterea de către directorul A.B.A. Mureş a unei decizii prin care titularului de la acea vreme i s-a schimbat funcţia din cea de director al S.G.A. Mureş în cea de inginer şef la S.G.A. Mureş).

Cauza a fost deschisă după reportajul Recorder, în care Ovidiu Ianculescu, cel care a fost director S.G.A Mureş, susţinea că i s-a cerut să demisioneze, funcţia fiind ocupată de Ionuţ Cengher.


Ianculescu a ajuns director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş nefiind membru al unui partid şi în urma unui concurs. Potrivit informaţiilor Adevărul, acesta a fost repus în funcţie ca urmare a unei decizii judecătoreşti, recuperându-şi şi drepturile salariale.


În reportajul Recorder, directorul SGA Mureş Ionuţ Cengher afirma că a cerut o detaşare la Apele Române de la Senat. Întrebat cum a ocupat acest post de director, neavând experienţa cerută pentru funcţie, Cengher a afirmat: "Eu nu am avut de unde să ştiu care sunt criteriile şi cerinţele pentru post". De asemenea, el a spus că nu ştie ce număr are Legea apelor, dar că a citit-o. "Poziţia de director al Apelor Române nu înseamnă neapărat ca tu ca director să ştii să le faci absolut toate", a mai spus el.

Ulterior, acesta a fost demis.


"Prin faptele descrise anterior, ar fi fost produs un prejudiciu bugetului A.B.A. Mureş în sumă totală de 89.111 lei, reprezentând suma veniturilor încasate de către inculpatul Cengher Ionuţ-Ovidiu", transmite DNA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...