Document/Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procurori DNA Oradea la inculpații pe care i-au trimis în judecată.

Document/Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procurori DNA Oradea la inculpații pe care i-au trimis în judecată.

Document/Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procurori DNA Oradea la inculpații pe care i-au trimis în judecată. 

Procuroarea Adina Florea de la Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) i-a pus ieri oficial sub acuzare pe foștii procurori DNA Oradea, Ciprian Man, Cristi Ardelean și Adi Muntean, și pe judecătoarea Crina Muntean, fosta președintă a Tribunalului Bihor, pentru un pomelnic de infracțiuni: șantaj, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, instigare la mărturie mincinoasă, divulgare de informații nepublice – potrivit ordonanței de începere a urmăririi penale, document consultat de G4Media.ro .

În esență, Adina Florea susține că procurorii DNA Oradea le-ar fi făcut dosare de corupție unor judecători de la Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea doar pentru că aceștia nu pronunțau sentințe pe placul procurorilor în dosarele DNA. Mai mult, procurorii ar fi ținut în nelucrare dosarele judecătorilor în scop de șantaj.

Cel puțin, acestea sunt acuzațiile judecătorilor anchetați de procurorii DNA pentru corupție, acuzații însușite de Adina Florea. De notat că judecătorii anchetați de procurorii DNA Oradea și care au formulat acum plângeri împotriva lor, au primit, în final, soluții de clasare sau au fost achitați.

Cu excepția judecătorului Mircea Pușcaș de la Curtea de Apel Oradea, care a fost condamnat la 4 ani de pușcărie, ca urmare a unui dosar instrumentat de procurorul Ciprian Man. Sau a judecătorului Ovidiu Galea, fost șef de cabinet al unui demnitar PSD, care a primit un avertisment din partea instanțelor pentru fals în declaraţii întrucât nu a declarat că e mason. Curtea de Apel Timișoara a considerat că fapta nu are grad ridicat de pericol social şi a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei şi sancţionarea lor doar cu un avertisment, apoi SIIJ nu a mai formulat apel și decizia a rămas definitivă săptămâna trecută la Înalta Curte. De altfel, avocatul judecătorului Galea, Dan Chitic, a fost prezent joi la audierile de la SIIJ. 

În schimb, judecătoarea Crina Muntean este acuzată că i-ar fi ajutat pe procurori să facă probe împotriva judecătorilor și că ar fi determinat mai mulți colegi să dea declarații mincinoase împotriva altora tocmai ca să îi ajute pe procurorii DNA. De notat că judecătoarea Crina Muntean este primul magistrat judecător ”victimă” a procurorilor Secției Speciale pentru presupuse abuzuri, până acum ”clienții” SIIJ fiind doar procurori, în frunte cu fosta șefă a DNA, Codruța Kovesi.

De observat și acuzația de ”divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice” adusă de Adina Florea procurorului Adi Muntean pe motiv că ar fi dat informații din dosare presei locale, în special jurnalistei Laura Gal de la ziarul ”Bihoreanul”, ca să îi atace pe judecătorii care nu pronunțau sentințe așa cum voiau procurorii.

Proba-cheie. Dosarul Adinei Florea a plecat de la o probă-cheie, o înregistrare a unei ședinte a DNA Oradea din data de 19 ianuarie 2018 în care procurorii vorbeau să le facă dosare penale unor judecători ”ca să intre frica în ei”.

FOTO: Extras din ordonanța de începere a urmăririi penale privind proba cheie, înregistrarea cu ședința procurorilor DNA

Această înregistrare a fost publicată de avocatul Răzvan Doseanu la începutul acestui an, apoi pusă la dispoziția procurorilor SIIJ. Secția Specială a deschis un dosar după ce preotul Chris Terhes, actual europarlamentar PSD, a formulat o plângere penală.

În ordonanța SIIJ este citată declarația fostului șef al Poliției Beiuș, comisarul Remus Indrei, trimis în judecată pentru luare de mită de procurorul Ciprian Man în dosarul fostului șef al Poliției Române, Liviu Popa, și al judecătorului Ovidiu Galea, caz soldat cu achitări după ce SIIJ nu a mai formulat apel.

Indrei a povestit că, în februarie 2018, și-a cumpărat un smart-phone nou din Beiuș și ar fi mers apoi la un atelier de service GSM ca să își transfere datele din telefonul vechi în cel nou. Apoi, ca prin minune, în ianuarie 2019, ar fi descoperit, din întâmplare, în noul telefon înregistrarea cu procurorii DNA. Fostul polițist sugerează că telefonul nu ar fi fost în realitate nou și că i-ar fi aparținut procurorului Man, care e prieten cu cel de la atelierul de service GSM, Ovidiu Stere.

FOTO: Extrase din declarația lui Remus Indrei la SIIJ

Avocatul Răzvan Doseanu este apărătorul fostului polițist Remus Indrei, actual membru PSD și participant la mitingul din București, din iunie 2018, organizat de Dragnea împotriva statului paralel.

Doseanu este și avocatul fostului preşedinte UDMR al CJ Bihor, Alexandru Kiss, condamnat inițial la 8 ani de detenţie pentru că ar fi primit mită 4 milioane de euro. Curtea de Apel Oradea a decis însă casarea sentinţei şi rejudecarea cazului, invocând vicii de procedură. Dosarul a fost instrumentat de procurorul Adi Muntean de la DNA Oradea, actual suspect la SIIJ pentru presupuse abuzuri, iar judecătorul de la CA Oradea care a înclinat balanța pentru rejudecarea procesului este Mihai Udroiu, fost consilier al Alinei Bica de la DIICOT, el însuși anchetat de DNA pentru trafic de influență. Udroiu ar fi acceptat o excursie în Dubai de la magnatul Energiei, Bogdan Buzăianu, în schimbul unui document de la DIICOT pe care voia să îl folosească împotriva deciziei Hidroelectrica de a denunţa contractele cu aşa-zişii băieţi deştepţi din Energie.

Și, în fine, Doseanu este şi avocatul Nelei Secară, o altă clientă a DNA şi victimizată de Antena 3.

Cum s-au plâns judecătorii de la Oradea la SIIJ că au fost abuzați de procurorii DNA. Unul dintre judecătorii care s-au simțit amenințați este chiar Mihai Udroiu, fostul consilier al Alinei Bica, condamnată la 4 ani de detenție pentru corupție și dată în urmărire internațională. Alte judecătoare anchetate pentru corupție, precum Florica Roman sau Raluca Cuc, s-au plâns de ”teroarea”, ”frica” induse de procurorii DNA.

FOTO: Extras din declarația judecătoarei Raluca Cuc la SIIJ

FOTO: Extras din declarația judecătorului Mihai Udroiu la SIIJ

FOTO: Extras din declarația judecătoarei Florica Roman la SIIJ

Ce spun suspecții de abuzuri, Man, Ardelean și Crina Muntean, în apărarea lor. ”Sunt acuzat că, împreună cu colegii mei, Cristi Ardelean și Adi Muntean, aș fi șantajat 5 judecători din Oradea pentru a obține hotărâri favorabile DNA.

La data <<șantajului>>, partea vătămată, Mircea Pușcaș, era condamnat definitiv la 4 ani cu exectutare și era în penitenciar, persoanele vătamate, Traian Munteanu și Mihaela Pătrăuș, erau la pensie, persoana vătămată, Angela Tod, judeca exclusiv cauze civile, iar persoana vătămată, Adina Cioflan, nu avea pe rol cauze DNA.

În legătură cu abuzul în serviciu, sunt acuzat că am înregistrat greșit un act de sesizare, respectiv ca am înregistrat un proces verbal de sesizare din oficiu transmis de DGA Bihor, anterior autodenunțului formulat de persoana vătămată Adina Cioflan și că am împiedicat-o în această modalitate să beneficieze de clauza de nepedepsire, cu toate că, în realitate, legea nu prevede o astfel de posibilitate în cazul infracțiunii de fals intelectual”, a declarat pentru G4media.ro procurorul Ciprian Man.

”Eu nu am vorbit în ultimii ani cu judecătorii despre care se susține că i-am instigat să depună mărturie mincinoasă”, a declarat pentru G4media.ro și judecătoarea Crina Muntean.

”Deși este procuror, Adina Florea pare că nu înțelege care sunt rolul și obligația legală a unui procuror: aceea de a aduna probe în cazuri în care există indicii privind comiterea unei fapte penale, atât în acuzarea, cât și în apărarea unei persoane. Din punctul meu de vedere, dosarul doamnei Florea este despre ce v-am spus anterior, despre rolul unui procuror. În mod concret, în baza indiciilor pe care le-am avut la momentul respectiv, am decis punerea sub acuzare a unor judecători, respectând întru-totul prevederile legale, iar ulterior, după administrarea probatoriului, am hotărât să dispun clasarea întrucât standardul de probațiune e diferit între a dispune trimiterea în judecată și punerea sub urmărire penală”, a declarat pentru G4media.ro și procurorul Cristi Ardelean.

Foto: Cristian Ardelean (Inquam Photos/ Autor: George Călin)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa