Dolj: Fostul primar din Calafat, Mircea Guță, condamnat la închisoare pentru corupție; decizia nu este definitivă

Dolj: Fostul primar din Calafat, Mircea Guță, condamnat la închisoare pentru corupție; decizia nu este definitivă

Mircea Guță, fost primar al municipiului Calafat, a fost condamnat, marți, la cinci ani și patru luni de închisoare de către Tribunalul Dolj pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită.

Potrivit deciziei instanței, în același dosar, Constantin Coman, administratorul unor societăți comerciale, care a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Ambii inculpați au fost obligați să achite întregul prejudiciu. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă.

Mircea Guță, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iulie 2014, pe vremea când era primar al municipiului Calafat, pentru luare de mită și abuz în serviciu, el fiind acuzat că a primit o mașină de la Constantin Coman, administrator de societăți comerciale, în schimbul acordării unor contracte din bani publici.

Potrivit DNA, în perioada 2008-2011, Mircea Guță, în calitate de primar al municipiului Calafat și ordonator principal de credite, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, a dispus achiziționarea mai multor bunuri și materiale din fondurile autorității locale, prin procedura achiziției directe, de la firmele administrate de Constantin Coman.

"Cu aceste ocazii, s-au încălcat dispozițiile OUG nr.34/ 2006 (privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii), deoarece livrarea s-a făcut pe produse finite iar facturarea s-a realizat pe materiale brute sau componente. În realizarea acestor acțiuni, Mircea Guță a fost sprijinit de Constantin Coman, care i-a pus la dispoziție facturi fiscale, pe elemente componente, în situația în care s-au livrat bunuri finite. Prin aceasta s-au urmărit atât obținerea unui prag valoric mai mic decât cel prevăzut de lege în materia achizițiilor publice, ca limită pentru achizițiile directe, cât și un preț supraevaluat raportat la prețurile de piață și cele menționate în SEAP pentru bunuri similare. Astfel, s-a cauzat bugetului local al municipiului Calafat un prejudiciu evaluat la 403.041 euro", susține DNA într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, la finele anului 2008, Mircea Guță ar fi pretins și primit de la Constantin Coman un autoturism Chrysler, pentru a-și exercita puterea de decizie în interiorul Primăriei Calafat, în scopul derulării, cu încălcarea legislației privind achizițiile publice, a unor relații comerciale între instituția publică și societățile comerciale administrate de Constantin Coman.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând celor doi inculpați.

AGERPRES / (AS — autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu