Dolj: Protest spontan la Spitalul CFR din Craiova; unitatea are datorii de 2,5 milioane lei

Dolj: Protest spontan la Spitalul CFR din Craiova; unitatea are datorii de 2,5 milioane lei

Peste 100 de cadre medicale de la Spitalul CFR din Craiova au ieșit miercuri dimineața în curtea unității medicale în semn de protest față de situația financiară a spitalului, care a acumulat datorii istorice de peste 2,5 milioane lei către furnizori, iar ANAF ar putea bloca conturile.

Medicii spitalului spun că Spitalul CFR din Craiova este singurul spital din localitate care are o singură sursă de finanțare, respectiv bugetul CNAS, motiv pentru care se află într-o "stare cronică de subfinanțare" și solicită o suplimentare de buget.

'Este un protest spontan al medicilor și asistenților de la Spitalul CFR din Craiova, pentru că spitalul se află într-o situație financiară dificilă cauzată de acumularea a numeroase datorii de-a lungul anilor. În acest moment se găsește în imposibilitatea de a-și plăti furnizorii, utilitățile, service-ul și mai rău există posibilitatea ca ANAF să blocheze conturile, în ciuda faptului că spitalul CFR Craiova are o adresabilitate bună, iar recent a fost acreditat de Comisia națională de acreditare", a declarat conf. univ. Ion Păun, șeful Clinicii de chirurgie.

El a mai afirmat că principala cauză a acestei situații este aceea că Spitalul CFR este singurul din Craiova care are o singură sursă de finanțare, respectiv doar bugetul CNAS, motiv pentru care solicită o suplimentare de buget.

"Este subfinanțare cronică. Cerem o suplimentare de buget și facem apel la forul tutelar al nostru, ordonatorul de credite care este Ministerul Transporturilor. Avem datorii istorice care au ajuns la circa 2,5 milioane lei și este riscul foarte mare să ne blocăm activitatea", a mai spus conf. univ. dr. Ion Păun.

Potrivit sursei citate, salariile angajaților vor fi plătite, dar contribuțiile la asigurările de sănătate este posibil să nu fie achitate luna aceasta, pentru că există riscul ca ANAF să blocheze conturile spitalului.

Dr. Mircea Dorobanțu a afirmat că medicii și asistenții de la Spitalul CFR Craiova vor ca spitalul să funcționeze în continuare.

"Nu putem funcționa atâta vreme cât nu ne putem acoperi datoriile, neavând o susținere din contract ca singură sursă de finanțare. Nu se pot acoperi dările decât dacă se renunță la salarii. Orice spital de stat are și o a doua sursă de finanțare. Nu sunt revendicări salariale, ci revendicarea noastră este să putem profesa așa, cu dotarea pe care o avem, dacă ministerul mai dorește să continuăm activitatea. Sau ne închide și o să aibă cu ce să se mândrească și noi vom trece în alt sistem: la sănătate, la securitate, la pușcării, vom vedea. Cerem sprijin Ministerului Transporturilor, pentru că suntem într-o situație fără ieșire", a spus dr. Mircea Dorobanțu.

La rândul său Radu Lucrețiu, managerul interimar al Spitalului CFR Craiova, a afirmat că este un protest spontan al colegilor săi — medicii și asistenții din spital — legat de calitatea actului medical și de faptul că subfinanțarea spitalului îi pune în situația de a-și desfășura cu greutate activitatea zilnică.

"Avem probleme cu plata la utilități, la energie electrică, suntem în situația de a fi debranșați dacă nu facem niște plăți de circa 70.000 lei, furnizarea de oxigen va fi întreruptă tot pe aceleași considerente. Avem o datorie la bugetul consolidat al statului rezultat în urma stopajului la sursă care se apropie de un milion de lei. Ultimii bani au fost primiți în decembrie 2015 pentru aparatură medicală", a spus managerul interimar al Spitalului CFR din Craiova.

AGERPRES/(A—autor: Maria Mitrică, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...