„Domnul Titanic” nu se temea de defecțiuni la submersibilul Titan: „Ai fi mort înainte de a ști că există o problemă”

„Domnul Titanic” nu se temea de defecțiuni la submersibilul Titan: „Ai fi mort înainte de a ști că există o problemă”

Paul-Henri Nargeolet, un explorator francez de 77 de ani care avea 37 de scufundări de succes la epava Titanicului, ar fi declarat înainte de ultima scufundare a submersibilului Titan că nu era îngrijorat de vreo posibilă defecțiune, pentru că pasagerii navei ar fi murit înainte să-și dea seama că există o problemă.

Foto: Arhivă / Profimedia

Redactorul-șef al publicației Travel Weekly, Arnie Weissmann, trebuia să participe la o scufundare cu submersibilul Titan în luna mai, însă călătoria sa a fost anulată din cauza vremii nefavorabile, scrie Insider.

El a scris despre experiența sa cu compania OceanGate și cu submersibilul Titan într-un articol publicat luni. În acesta, el a amintit de o interacțiune cu Paul-Henri Nargeolet, exploratorul francez, supranumit „domnul Titanic”.

„Expertul Paul-Henri Nargeolet, aflat la bordul Titan la ultima scufundare, mi-a spus că nu era îngrijorat de ce s-ar întâmpla dacă vasul ar fi avariat pe fundul oceanului. <<La o asemenea presiune, ai fi mort înainte să-ți dai seama că e o problemă>>. A spus asta zâmbind”, descrie Weissman conversația lor.

Nargeolet a fost unul dintre cei cinci pasageri uciși luna trecută când submersibilul, care se îndrepta spre Titanic, a suferit o „implozie catastrofală", au declarat oficialii Gărzii de Coastă. La această călătorie i s-au alăturat Stockton Rush, directorul executiv al OceanGate, miliardarul britanic Hamish Harding, omul de afaceri britanic-pakistanez Shahzada Dawood și fiul acestuia, Suleman Dawood, în vârstă de 19 ani.

Înainte de scufundarea din iunie, Nargeolet ar fi întâmpinat probleme în cel puțin una dintre expedițiile sale anterioare la epava Titanicului.

Christine Dawood — soția lui Shahzada Dawood și mama lui Suleman Dawood — a declarat pentru The New York Times că, în timpul excursiei din iunie, Nargeolet a menționat că a fost odată „blocat acolo jos timp de trei zile, iar submarinul nu mai comunica".

Paza de Coastă a declarat că a început să recupereze resturi și „presupuse rămășițe umane" din submersibil, care vor fi supuse unor analize suplimentare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?