Donald Trump a desemnat noi ambasadori în Germania și Afganistan

Donald Trump a desemnat noi ambasadori în Germania și Afganistan

Președintele SUA, Donald Trump, a desemnat noi ambasadori în Germania și Afganistan, a anunțat joi Casa Albă, relatează AFP și Reuters.

Fostul purtător de cuvânt al SUA la ONU, Richard Grenell, a fost desemnat ambasador al SUA în Germania, a anunțat joi un oficial al Casei Albe sub rezerva anonimatului. Grenell a fost purtător de cuvânt al SUA la Națiunile Unite între 2001 și 2008, în cursul administrației președintelui republican George W. Bush. În prezent, Grenell este colaborator la Fox News.

Numirea sa ca ambasador în Germania, stat aliat NATO, urmează să fie confirmată de Senatul SUA.

Reuters amintește că Trump a reproșat Germaniei faptul că nu a îndeplinit obiectivul NATO, de a aloca 2% din PIB pentru apărare precum, și surplusul comercial în relațiile cu SUA.

John Bass, actualul ambasador al SUA în Turcia, a fost numit ambasador în Afganistan, țară unde Washingtonul are încă desfășurat un important contingent de militari, a anunțat Casa Albă.

Bass, născut în 1964, este diplomat de carieră la Departamentul de Stat din 1988 și este ambasador american la Ankara din octombrie 2014, când a fost numit de președintele de atunci, Barack Obama. Anterior, el a fost ambasador în Georgia (2009-2012).

''Bass a petrecut cea mai mare parte din ultimul deceniu în susținerea eforturilor guvernului federal american de a mobiliza aliați și resurse pentru a combate terorismul și instabilitatea în Irak, în Siria'' și în Orientul Mijlociu, a indicat Casa Albă într-un comunicat.

Potrivit procedurii în domeniu, executivul și-a anunțat intenția de a numi ambasadori care trebuie audiați și confirmați de Senat.

La Kabul, unde îi va succeda lui Hugo Llorens, însărcinat cu afaceri, John Bass va conduce ''cea mai mare ambasadă din lume cu un buget de miliarde de dolari și 3.000 de angajați americani, locali și din terțe țări'', potrivit Departamentului de Stat.

SUA au desfășurat 8.400 de soldați necombatanți în cadrul NATO și numărul acestora ar putea depăși 5.000 în numele luptei împotriva terorismului, scrie AFP.

Bass, care a lucrat de asemenea în ambasade americane în Irak, Italia, Belgia și Ciad, a lucrat cu vicepreședintele republican Richard Cheney (2001-2009) și a fost în anii '90, în timpul mandatului președintelui democrat Bill Clinton, șeful de cabinet al ministrului adjunct de externe Strobe Talbott.

Potrivit Departamentului de Stat, John Bass, care a fost jurnalist, vorbește franceză și italiană.

Numeroase posturi de ambasadori ai SUA sunt în prezent vacante în așteptarea nominalizărilor de către administrația Trump și confirmării de către Senat.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

2 Petrecere de pomină la Miami, cu Loredana, vedete și milionari din România

3 Apă de ploaie / Vaccinul chinezesc Coronavac are eficacitate aproape de zero, după studii. Țările care imunizeaz…

4 „Armata” de prostituate de lux folosită de Securitate pentru străini. Cine erau tinerele folosite pentru sex, …

5 Ucraina / perspectiva repetării scenariului sfâşierii Iugoslaviei