Donald Trump a sosit la Hamburg pentru summitul G20, într-un climat tensionat

Donald Trump a sosit la Hamburg pentru summitul G20, într-un climat tensionat

Președintele american Donald Trump a sosit joi după-amiază la Hamburg, în Germania, pentru a participa la summitul G20 - grupul marilor țări industrializate și economiilor emergente - într-un climat extrem de tensionat, relatează AFP.

Avionul său a aterizat pe aeroportul Helmut Schmidt în jurul orei locale 15:55 (13:55 GMT) venind de la Varșovia, unde Trump a participat la summitul "Inițiativei celor Trei Mări" și a criticat în termeni duri Rusia.
Donald Trump urmează să aibă o primă întâlnire personală vineri, la Hamburg, cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în marja summitului G20.

Cu o expresie gravă întipărită pe față, el a coborât după zece minute treptele scării avionului împreună cu soția sa, care purta ochelari de soare.

După ce a salutat oficialitățile, cuplul prezidențial american s-a urcat într-un elicopter în culorile SUA, înconjurat de mai multe elicoptere militare.
Această reuniune, programată pentru vineri și sâmbătă, a șefilor de stat și de guvern din țările cele mai puternice din lume, se va desfășura într-un climat tensionat din cauza mai multor crispări diplomatice, dezacorduri profunde între SUA și membrii G20 și din cauza unor importante manifestații, potențial violente, așteptate în orașul ultrasecurizat.

Criticând rolul "destabilizator" pe care îl atribuie Rusiei, el a afirmat de asemenea la Varșovia că supraviețuirea Occidentului este în joc.

Coreea de Nord, Siria, tensiuni în Golf: sunt tot atâtea dosare diplomatice fierbinți, care vor fi evocate evident în cursul dezbaterilor în cadrul G20.

Grupul va aborda două probleme esențiale: lupta împotriva schimbărilor climatice după decizia americană de a se retrage din Acordul de la Paris și liberul schimb pe care administrația Trump afirmă că vrea să-l controleze mai strict pentru a păstra locurile de muncă americane.

Șefii de stat și de guvern vor publica un comunicat comun sâmbătă după-amiază.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD, dovada corupției crase! / Muistul sclemberist Teodorovici, artizanul afacerii! / Comisia Europeană a întrerup…

2 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

3 Ziua în care Anna Lesko a rupt internetul...

4 Așa o fi?

5 Şeful Corpului de Control al Poliţiei Române, „pedepsit” să-şi stabilească singur sancţiunea după ce a fost pr…