Donald Trump cere consolidarea capacităților nucleare ale SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, s-a pronunțat joi în favoarea extinderii și consolidării capacităților nucleare ale SUA până când lumea 'revine la realitate', un semnal că el ar putea accepta o costisitoare modernizare a arsenalului nuclear al SUA care a devenit foarte învechit, transmite agenția Reuters.

În deceniul următor, multe dintre submarinele purtătoare de rachete balistice, bombardierele și instalațiile terestre de lansare a rachetelor, adică elementele triadei nucleare americane, se vor apropia de sfârșitul duratei lor proiectate de exploatare.

Conform unor evaluări independente, modernizarea și întreținerea acestui arsenal va costa în următorii 30 de ani circa un trilion de dolari.

'Statele Unite trebuie să-și consolideze semnificativ și să-și extindă capacitățile nucleare până când lumea revine la realitate în privința arsenalelor nucleare', a indicat Trump într-o postare pe Twitter. El nu a oferit însă alte detalii.

În campania electorală premergătoare scrutinului prezidențial din 8 noiembrie, Trump a susținut în general ideea consolidării pe ansamblu a armatei americane, însă în același timp s-a pronunțat pentru scăderea taxelor și pentru ținerea sub control a cheltuielilor bugetare.

Viitorul președinte al SUA a avut miercuri o întâlnire cu mai mulți responsabili ai Pentagonului implicați în programele de achiziții ale armatei, precum și cu directorii executivi ai societăților Lockheed Martin și Boeing, principalii furnizori de echipamente militare pentru armata americană.

Trump a declarat după această întâlnire că a discutat cu reprezentanții celor două companii despre scăderea costurilor unor programe foarte importante, respectiv cel al avionului multirol invizibil F-35 și cel al achiziției unui nou avion Boeing 747-8 care va fi viitorul Air Force One.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

3 Hai, că se poate! Cîțu anunță înghețarea salariilor demnitarilor, concedieri din aparatul bugetar, interzicere…

4 Prostul politicii românești a rămas fără partid. Toți membrii celei mai mari organizații au demisionat scuipân…

5 Guvernul PNL, un prim pas spre decență: Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul la stat

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video