Donald Trump cere consolidarea capacităților nucleare ale SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, s-a pronunțat joi în favoarea extinderii și consolidării capacităților nucleare ale SUA până când lumea 'revine la realitate', un semnal că el ar putea accepta o costisitoare modernizare a arsenalului nuclear al SUA care a devenit foarte învechit, transmite agenția Reuters.

În deceniul următor, multe dintre submarinele purtătoare de rachete balistice, bombardierele și instalațiile terestre de lansare a rachetelor, adică elementele triadei nucleare americane, se vor apropia de sfârșitul duratei lor proiectate de exploatare.

Conform unor evaluări independente, modernizarea și întreținerea acestui arsenal va costa în următorii 30 de ani circa un trilion de dolari.

'Statele Unite trebuie să-și consolideze semnificativ și să-și extindă capacitățile nucleare până când lumea revine la realitate în privința arsenalelor nucleare', a indicat Trump într-o postare pe Twitter. El nu a oferit însă alte detalii.

În campania electorală premergătoare scrutinului prezidențial din 8 noiembrie, Trump a susținut în general ideea consolidării pe ansamblu a armatei americane, însă în același timp s-a pronunțat pentru scăderea taxelor și pentru ținerea sub control a cheltuielilor bugetare.

Viitorul președinte al SUA a avut miercuri o întâlnire cu mai mulți responsabili ai Pentagonului implicați în programele de achiziții ale armatei, precum și cu directorii executivi ai societăților Lockheed Martin și Boeing, principalii furnizori de echipamente militare pentru armata americană.

Trump a declarat după această întâlnire că a discutat cu reprezentanții celor două companii despre scăderea costurilor unor programe foarte importante, respectiv cel al avionului multirol invizibil F-35 și cel al achiziției unui nou avion Boeing 747-8 care va fi viitorul Air Force One.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

2 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

5 Analiză New York Times / De ce rata deceselor cauzate de COVID-29, în Germania, este mai scăzută față de alte s…

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend