Donald Trump, presat să nu retragă SUA din Acordul de la Paris privind clima

Donald Trump, presat să nu retragă SUA din Acordul de la Paris privind clima

Președintele american Donald Trump, care urmează să anunțe în cursul zilei de joi poziția Washingtonului în legătură cu Acordul de la Paris privind clima, este presat să nu retragă SUA din această înțelegere globală obținută anul trecut.

Într-un mesaj postat joi pe Twitter, președintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a "rugat" pe Donald Trump să nu "înrăutățească" situația privind clima și climatul politic.

Miercuri, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a cerut de asemenea liderului de la Casa Albă să nu retragă SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, potrivit DPA.

"Sunt un trans-atlantist. Însă dacă președintele american va declara că vrea să se retragă din Acordul de la Paris, atunci este de datoria Europei să spună că nu merge așa", a afirmat el la o dezbatere la Berlin.

Juncker a subliniat că schimbările climatice pun 83 de țări în pericolul de a dispărea de pe hartă în contextul creșterii nivelului mării.

"Nu este vorba doar despre viitorul umanității în Europa. În primul rând, este vorba de viitorul umanității peste tot", a declarat el.

Comentând de asemenea așteptatul anunț al lui Trump privind poziția SUA față de Acord, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat joi că, cel mai probabil, eficiența acestei înțelegeri se va reduce în lipsa unor 'participanți cheie', transmite Reuters.

Ministrul britanic de externe Boris Johnson a declarat că Marea Britanie își dorește ca SUA să își asume un rol de lider în eforturile de combatere a schimbărilor climatice.

În același timp, aflat în vizită la Berlin, premierul chinez Li Keqiang a afirmat că Beijingul își va respecta angajamentele privind clima și se așteaptă ca și 'celelalte țări' să facă la fel.

"China va continua să își respecte promisiunile făcute prin Acordul de la Paris" încheiat anul trecut pentru limitarea încălzirii globale, a promis șefului guvernului chinez, potrivit AFP.

"Însă, bineînțeles, sperăm să facem acest lucru prin cooperare cu ceilalți", a adăugat el, făcând aluzie la amenințările lui Donald Trump că va retrage SUA din această înțelegere.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Elena Ionescu a lăsat totul la vedere, în direct

2 O cunoscută jurnalistă îl calcă-n picioare pe Voiculescu și-l apără pe Cîțu

3 Voiculescu, audiat discret de procurorii DIICOT pentru dispariția unor documente clasificate

4 O femeie din Cluj vaccinată cu Pfizer, depistată cu Covid-19 după două luni de la rapel, a murit în secția de …

5 Raluca Medeşan a murit la doar 34 de ani / Era co-fondatoarea proiectului Profesorul Digital