Donald Trump spune că urmăreşte "îndeaproape" situaţia din Belarus

Donald Trump spune că urmăreşte "îndeaproape" situaţia din Belarus

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că "urmăreşte îndeaproape" situaţia din Belarus, unde presiunea populară pentru ca preşedintele Aleksandr Lukaşenko să părăsească puterea după alegerile contestate de la 9 august este tot mai mare, relatează AFP.

Washingtonul a făcut deja apel la respectarea "libertăţilor" manifestanţilor în fosta republică sovietică şi a cerut puterii să dialogheze cu societatea civilă.

"Este o situaţie teribilă", a declarat Trump, intervievat de jurnalişti în grădina Casei Albe înainte de plecarea spre Minnesota şi Wisconsin.

"Vom urmări îndeaproape" situaţia, a adăugat el, fără a face alte precizări.

Duminică, peste 100.000 de persoane au participat la un marş în capitală la apelul principalei opozante, Svetlana Tihanovskaia, care s-a refugiat în Lituania şi care s-a declarat pregătită "să îşi asume responsabilitatea" şi să guverneze ţara.

Miercuri este prevăzut un summit extraordinar , prin teleconferinţă, al liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, pentru a discuta despre situaţia din Belarus. Germania, care asigură preşedinţia rotativă a UE, a ameninţat cu extinderea sancţiunilor decise deja săptămâna trecută după violenţele din Belarus.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…