Donald Trump va pleca din Quebec înainte de încheierea summitului G7, pe fondul disputei cu Macron şi Trudeau

Donald Trump va pleca din Quebec înainte de încheierea summitului G7, pe fondul disputei cu Macron şi Trudeau

Preşedintele american, Donald Trump, va părăsi summitul G7 din Quebec, cea mai mare provincie din Canada, înainte de încheierea reuniunii grupului ţărilor puternic industrializate, a informat vineri Casa Albă, transmit dpa şi EFE, care comentează că anunţul vine pe fondul unui schimb aprins de replici între liderul american, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi premierul canadian, Justin Trudeau.

Este prevăzut ca Trump să părăsească localitatea Charlevoix, din Quebec, sâmbătă, la ora locală 10:30 (14:30 GMT), când se încheie sesiunea pe tema egalităţii de gen. Trump va pleca direct în Singapore, unde marţi va avea o întâlnire istorică cu liderul nord-coreean Kim Jong Un. Everett Eissenstat, asistentul adjunct al preşedintelui Trump pentru afaceri economice internaţionale, va reprezenta SUA pentru restul sesiunilor de la G7, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, potrivit Xinhua.

În Canada, G7 va continua fără Trump, cu sesiuni despre schimbarea climatică şi energii curate şi despre situaţia oceanelor. Summitul G7 se va încheia sâmbătă la ora locală 16:00 (20:00 GMT) cu o conferinţă de presă a premierului ţării gazdă.

Anunţul despre plecarea prematură a lui Trump intervine după ce preşedintele american şi omologul său francez au avut o dispută pe Twitter pe tema rolului SUA în cadrul reuniunii. Macron l-a avertizat pe Trump că summitul G7 se poate încheia cu un acord semnat de doar şase ţări, din care SUA nu vor face parte. ''Poate că preşedintelui american nu-i pasă că este izolat, dar nici pe noi nu ne deranjează să semnăm un acord în şase, dacă va fi nevoie'', a spus Macron, referindu-se la cele şase ţări puternic industrializate din G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie - grup din care face parte şi SUA.

La rândul său, Trudeau a declarat într-o conferinţă de presă că summitul G7 ''este o mare şansă pentru a purta discuţii sincere cu ţările care sunt aliate de atâta vreme''. ''Vor exista subiecte pe marginea cărora preşedintele (Trump) nu va fi de acord cu noi, precum schimbările climatice şi comerţul'', a apreciat premierul canadian, adăugând totuşi că cele şapte ţări puternic industrializate vor căuta să ajungă la un acord ''pentru a avansa''.

Totodată, într-un interviu recent cu postul NBC, Trudeau a calificat drept ''insultătoare'' noile tarife la oţel şi aluminiu impuse de Trump şi a avertizat că ţara sa ''nu va fi dată la o parte''.

Trump nu s-a lăsat mai prejos şi i-a atacat tot pe Twitter pe Trudeau şi Macron. ''Premierul Trudeau este atât de indignat, aducând în discuţie relaţiile pe care SUA şi Canada le-au avut de-a lungul atâtor ani şi tot soiul de alte lucruri... dar nu aduce în discuţie faptul că ne taxează cu până la 300% în industria laptelui - făcându-le rău fermierilor noştri, omorându-ne Agricultura!'', a scris joi preşedintele american pe contul său de Twitter.

''Să le spună cineva, vă rog, premierului Trudeau şi preşedintelui Macron că impun SUA tarife masive şi creează bariere nonfinanciare. Surplusul comercial al UE cu SUA este de 151 de miliarde de dolari, iar Canada îi lasă pe dinafară pe fermierii noştri şi pe ai altora. Abia aştept să-i văd mâine'', a mai scris Trump.

Potrivit EFE, Trump urmează să părăsească vineri Washingtonul pentru a ajunge la Charlevoix înainte de începerea summitului, la prânz. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

2 Cine este bătrâna putred de bogată din rețeaua grupării Coldea-Dumbravă. A semnat un contract de consultanță cu avocatul Trăilă

3 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”

4 „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru” / Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia

5 VIDEO Cum arată acum prima și singura autostradă construită de chinezi în România