Donald Tusk: Doar fondurile europene îi mai reţin pe conservatorii polonezi în UE

Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a estimat că, în Polonia, conservatorii naţionalişti aflaţi la putere ar putea să încerce să scoată ţara din Uniunea Europeană odată ce Varşovia va deveni contributor net la bugetul european, potrivit unui interviu publicat miercuri în revista catolică liberală Tygodnik Powszechny, relatează miercuri AFP.

Tusk a estimat, de asemenea, că multe decizii cheie ale guvernului conservator de la Varşovia ''răspund intereselor şi aşteptărilor Moscovei''.

Donald Tusk, fost premier centrist al Poloniei şi principalul rival al partidului Lege şi Justiţie (PiS), al lui Jaroslaw Kaczynski, aflat la putere, a făcut declaraţiile respective în timp ce ţara sa este implicată într-o serie de conflicte cu UE, referitoare la controversatele sale reforme judiciare, care, luna trecută, au determinat Bruxelles-ul să lanseze proceduri disciplinare fără precedent.

''Pentru PiS, echilibrul beneficiilor apartenenţei la UE se reduce doar la un bilanţ al plăţilor, fără să ţină cont de toate celelalte avantaje, precum piaţa comună, ordinea legală, garanţiile de securitate etc.'', a declarat Tusk.

''Atât timp cât nu suntem contributori neţi, situaţia le convine. Pot să-mi imaginez că, în ziua în care Polonia se va alătura contributorilor neţi, puterea va decide să-i întrebe pe polonezi dacă vor ca ţara lor să rămână în cadrul UE şi se apucă apoi să-i facă să creadă că trebuie să spună adio Uniunii Europene'', a explicat Tusk.

AFP notează că nu se ştie deocamdată când ar putea deveni Polonia un contributor net. În prezent, ea este primul beneficiar de fonduri europene, cu 7,1 miliarde de euro în 2016.

Tusk şi-a exprimat regretul că Bruxelles-ul a fost nevoit să recurgă la Articolul 7 din Tratatul European în cazul Poloniei, suspectată că face să planeze ''o ameninţare sistemică'' asupra statului de drept. El a estimat că ''PiS poate încă să pună capăt crizei revenind asupra modificărilor sale din sistemul judiciar''.

''Comportamentul faţă de UE, tentativele de a constitui un grup aparte, format din ţări vecine direct sau indirect cu Rusia care se îndepărtează din ce în ce mai mult de centrul occidental, de atitudinea faţă de democraţia liberală, faţă de organizaţii neguvernamentale, faţă de independenţa tribunalelor şi a media, faţă de minorităţile sexuale... Aş putea enumera şi mai multe subiecte, în care PiS şi Moscova au obiective şi opinii similare'', a subliniat Tusk.

Cu toate acestea, a insistat Tusk, ''la Bruxelles există încă o enormă speranţă - nu mai vorbesc de încredere, care a dispărut de mult timp - că Polonia va rămâne în Uniunea Europeană''.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Flagrant cu mită 120.000 de lei! / Incredibil, javra pesedistă Sorina Pintea a luat șpagă pentru echipamente car…

2 Pintea, în urmă cu mai puțin de un an: „Cred că suntem un popor de infractori” / Acum va fi reținută pentru o mi…

3 SUSPECT / Cercetători din Milano: „Versiunea italiană” a noului coronavirus „circula neobservată de câteva săptă…

4 VIDEO O săptămână în zona roşie din Italia: „Le transmit celor din România că sunt prea alarmaţi”

5 Sondajul CURS care aruncă în aer PNL! Orban și-a sabotat partidul?

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere